V červenci se dařilo. Zbankrotovalo nejméně podnikatelů za posledních 5 let

bankrot

bankrot Zdroj: profimedia.cz

Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se tak oproti červnu snížil o 108 a byl tak nejnižší za posledních 5 let, konkrétně od července 2013. Počet návrhů na bankrot FOP se snížil o 17 a šlo tak o druhý nejnižší měsíční počet návrhů tomto roce.

„Ekonomická situace je pro drobné podnikatele příznivá již delší dobu. Díky dlouhodobě rostoucí ekonomice, zvyšujícím se platům a téměř plné zaměstnanosti roste poptávka po jejich službách jak z řad firem, tak z řad obyvatel. To má následně vliv na pokles počtu bankrotů fyzických osob podnikatelů i na celkový počet lidí, kteří své podnikání ukončí,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Co se sídla bankrotujícíh podnikatelů týče, nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo v uplynulých 12 měsících vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (719 bankrotů), v Ústeckém kraji (680 bankrotů) a ve Středočeském kraji (677 bankrotů). Nejméně naopak na Vysočině (209 bankrotů), na Zlínsku (213 bankrotů) a v Karlovarském kraji (222 bankrotů).

I osobních bankrotů bylo nejméně

Mezi běžnými občany pak bylo v červenci bylo vyhlášeno 962 osobních bankrotů, o 323 méně než v červnu a nejméně v tomto roce. „Počet vyhlášených osobních bankrotů je v letošním roce poměrně stabilní a pohybuje se většinou v rozmezí od tisíce do 1 200 bankrotů měsíčně. Předpokládáme, že tento počet se nebude v nejbližší budoucnosti výrazněji měnit,“ dodává Věra Kameníčková s tím, že jednorázové výkyvy oběma směry však nelze vyloučit.