COVID-19: Jak je to s testy, příznaky, kdy platí karanténa a izolace. Aktuální situace v Česku

Domácí test na COVID-19

Domácí test na COVID-19 Zdroj: Profimedia

Domácí test na COVID-19
2
Fotogalerie

Na první pohled by se mohlo zdát, že covid z našich životů definitivně zmizel, opak je ale pravdou. Aktuálně se Česko a celá Evropa se připravuje na podzim a zimu  s covidem. Počty osob s prokázaným onemocněním jsou stále značné. Platné očkování, případně antigenní nebo PCR test se tak mohou stále hodit.

Příznaky onemocnění COVID-19

Spolu s nástupem nových mutací koronaviru se průběžně mění nejen závažnost onemocnění, ale také nejčastější příznaky. V případě omikronu a jeho aktuálních subvariant mezi ně patří především zvýšená teplota, bolest hlavy, rýma, kašel nebo bolest v krku. Nemocný také může ztratit čich nebo chuť, ačkoli u omikronu nejsou tyto příznaky tak časté jako v případě předešlých mutací.

COVID-19 v roce 2023 přehledně >>>

Testy na COVID-19 aktuálně

  • Od 5. května 2022, tedy od ukončení stavu pandemické pohotovosti, nejsou antigenní ani PCR testy hrazeny ze zdravotního pojištění.
  • Bezplatný test nyní můžete podstoupit pouze na základě žádanky, kterou vám vystaví váš praktický lékař nebo pracovník krajské hygienické stanice.

Zpravidla se tak děje jen v případech, kdy se u vás projevily některé z příznaků onemocnění. Pokud taková situace nastala, případně pokud vám vyšel pozitivní výsledek samotestu, obraťte se na svého lékaře a konzultujte s ním další postup. 

Pokud se chcete otestovat preventivně nebo potřebujete negativní test pro cestu na dovolenou, můžete tak učinit jako samoplátce. Přehled odběrových míst najdete na oficiálních stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky. 

Ceník testů pro samoplátce

Cenu testů si určuje každé odběrové místo samostatně, vláda ovšem stanovila maximální částku, kterou je za provedení standardních testů možné účtovat. Mohou se ovšem objevit příplatky za nadstandardní služby, například za rychlejší vyhodnocení testu nebo v některých případech i vystavení mezinárodního certifikátu. 

Typ testuMaximální cena bez DPH
RT-PCR test s výsledkem do 48 hodin853 Kč
Antigenní test201 Kč

Podrobnější informace o cenách a dalších náležitostech testování na Covid-19 najdete na Covid portálu, který spravuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky. 

Testování před cestou do zahraničí

Jak je to s covidem a platnými nařízeními v souvislosti s cestováním? Zatímco řadu evropských zemí už můžeme navštívit bez jakýchkoli omezení, v případě leteckých zájezdů do vzdálenějších destinací stále někdy platí povinnost prokázat se platným negativním testem nebo očkováním.

Pokud jde o testy, podmínky se v jednotlivých zemích liší. Někde je striktně vyžadován PCR test, jinde stačí antigenní test. Různé mohou být nejen podmínky pro očkované a neočkované, ale třeba také platnost testů. Ta se nejčastěji pohybuje od 24 do 72 hodin.

Některé státy mají stále povinné roušky například v MHD. Z podobných důvodů je třeba vždy sledovat podmínky konkrétní země, do níž se chystáte vycestovat. Aktuální informace k cestám do zahraničí hledejte na stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Kam na test v Praze?

Vzhledem ke kratší době platnosti antigenních nebo i PCR testů je častou volbou cestovatelů podstoupení testu v Praze, někdy dokonce přímo na letišti. Řada odběrových míst nabízí za příplatek rychlejší vyhodnocení PCR testů, které v běžném režimu trvá až 48 hodin.

Přehled pražských odběrových míst, včetně informací o jejich vytíženosti a režimu testování, najdete také na stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky. Přímo na Letišti Václava Havla se můžete nechat otestovat každý den vždy od 4 hodin až do půlnoci, odběrové místo najdete v prostorách Terminálu 2. 

Očkování proti nemoci COVID-19

Dalším způsobem, jak prokázat svou bezinfekčnost, je platné očkování. V Česku aktuálně není nutné nikde předkládat očkovací certifikát, při cestování se ale může hodit.

Dále platí, že:

  • Od 15. února došlo ke zkrácení platnosti druhé dávky vakcíny na 270 dnů.
  • Pro zachování neomezené platnosti je třeba aplikovat třetí, takzvanou posilovací dávku. Aplikace této dávky se doporučuje nejen v souvislosti s cestováním, ale také s ohledem na očekávanou podzimní vlnu covidu.
  • Takzvaným rizikovým skupinám, tedy například lidem starším 60 let nebo osobám s oslabenou imunitou potom odborníci doporučují i čtvrtou dávku vakcíny

VIDEO: Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají:

Video placeholde
Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají

Karanténa při covidu: Kdy a jak platí

V současné době se povinná karanténa nenařizuje. Pokud jste ovšem zaznamenali rizikový kontakt, měli byste v následujících dnech sledovat svůj zdravotní stav:

  • Pokud by se objevily příznaky onemocnění, je třeba kontaktovat praktického lékaře a domluvit se na dalším postupu.
  • Po rizikovém kontaktu je také vhodné dodržovat některá doporučení, jako jsou například nošení respirátoru nebo vyhýbání se kontaktu se zástupci rizikových skupin. 

Izolace při covidu: Kdy a jak platí

V případě potvrzené nákazy covidem je třeba dodržovat následující zásady izolace:

  • Izolace začíná pozitivním testem a trvá vždy alespoň týden.
  • Aby mohla být izolace po této lhůtě ukončena, je třeba, abyste byli minimálně dva dny zcela bez příznaků.
  • Během izolace je nutné omezit kontakt s dalšími osobami, nejlépe včetně členů domácnosti.
  • Pokud není možné kontakt omezit, je třeba používat respirátory a pravidelně dezinfikovat společně využívané prostory. 

Aktuální situace v Česku

Letní vlna covidu si nevyžádala zpřísnění opatření a s nástupem podzimu to zatím nevypadá, že by vláda chystala jakákoliv zpřísnění. Sledujte průběžně statistiky posledních dnů, které kromě četnosti úmrtí ukazují například i počet nových potvrzených případů nebo množství lidí, kteří onemocnění aktuálně prodělávají. 

Od prvního nástupu viru došlo k vytvoření několika mutací. Už začátkem letošního roku nejen u nás převládla varianta omikron, z níž se postupně vytvořily subvarianty, jako jsou například BA.2 a Deltakron nebo varianta XE. Za zmínku potom stojí také varianty BA.4 nebo BA.5, které aktuálně v Česku převládají.