Varianty Deltakron a BA.2. Jaké mají příznaky a průběh

Covid má novou variantu deltakron a novou subvariantu omikronu BA.2.

Covid má novou variantu deltakron a novou subvariantu omikronu BA.2. Zdroj: Profimedia.cz

I přesto že se v Česku rozvolňují covidová opatření, vznikají nové varianty či subvarianty koronaviru. Nová subvarianta omikronu BA.2 se už rozšířila v Evropě i v Americe, zatímco nová varianta nazvaná deltakron, která vznikla kombinací delty a omikronu, se zatím vyskytla jen v některých evropských státech.

Co je varianta BA.2

Přírůstek nových případů covidu souvisí právě se subvariantou omikronu nazvanou BA.2. Není to tedy zcela nová varianta covidu, ale pouze subvarianta. Postupně se šíří Evropou a je mírně nakažlivější než omikron. Šéf evropské sekce WHO Hans Klug nicméně dodal, že v souvislosti s pandemií na území Evropy zůstává „optimistický, ale ostražitý“.

Kvůli subvariantě BA.2 hlásí nárůst počtu nakažených také Spojené státy. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhaduje, že 35 procent nových případů koronaviru je způsobeno touto subvariantou. V žádném americkém státě už lidé nemusejí nosit roušky s výjimkou některých zdravotnických zařízení.

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub

Příznaky BA.2

Samotné příznaky se příliš neliší od běžného omikronu. Jde o teplotu, kašel, rýmu a popřípadě bolesti v krku. Zda se jedná o subvariantu, lze zjistit až v laboratoři. Podle příznaků nelze poznat, zda člověk prodělává omikron nebo deltakron.

Průběh BA.2

Podle odborníků zatím ale není třeba, aby lidé měnili své plány. Ačkoli to vypadá, že subvarianta BA.2 je nakažlivější než omikron, nezdá se, že by měla závažnější průběh. Výzkumníci v Británii a v Dánsku zjistili, že BA.2 je provázena podobnou mírou hospitalizace jako původní omikron. U té je menší pravděpodobnost, že způsobí závažné onemocnění než dříve dominantní varianta delta.

„Většina lidí by se neměla obávat,“ uvedla lékařka Leana Wenová z Univerzity George Washingtona. Podle Wenové pravděpodobně přibude nakažených, není ale důvod ke znepokojení. „Naši vládní představitelé by se měli připravit na to, co by mohlo přijít, a zvýšit dostupnost testů a léčby a nadále vyzývat lidi, aby se nechali očkovat a přeočkovat. Nemyslím si však, že by se tím široká veřejnost měla v tuto chvíli příliš zabývat,“ dodala.

Výskyt BA.2

Nová subvarianta omikronu BA.2 se objevila nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech. Rozjela se hlavně v Dánsku a v Německu, v Česku by měla převládat v průběhu jara. 

Co je deltakron

Ve světě se objevila také nová covidová varianta deltakron, kombinace variant delta a omikron. Objevila se nejprve na Kypru, ale potvrzena je také ve Francii, Dánsku nebo v Nizozemsku. V Česku se podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zatím neobjevila.

„Jde o variantu, která obsahuje geny z variant delta a omikron, kvůli této kombinaci genů hovoříme o takzvaném rekombinantním viru. Vzniká, když u jednoho infikovaného jedince dojde k infekci více než jednou variantou najednou, jsou to ale spíše výjimečné případy,“ uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Podle odborníků jde tedy o to, že se překříží vir klasický s deltou a omikronem. Ne vždy však vznikne rekombinantní virus. V tuto chvíli nemůžeme podle epidemiologa Romana Prymuly hovořit o nové variantě. 

Příznaky deltakronu

Příznaky nové varianty deltakron jsou velmi podobné příznakům, které má  omikron. Jde tedy o zvýšenou teplotu, kašel, rýma, bolest hlavy popřípadě ztráta čichu nebo chuti. 

Průběh deltakronu

Světoví experti varují, že o deltakronu ještě nemají kompletní poznatky a nevědí, jak se u konkrétních pacientů bude projevovat. Mutaci by proto lidé neměli podceňovat. Podle odborníků však i na tuto variantu funguje vakcína, a není tak nutné propadat panice. 

Výskyt deltakronu

Na novou variantu upozornil virolog Leondios Kostrikis z kyperské univerzity. „Oznámil, že v několika vzorcích objevil novou variantu koronaviru vzniklou rekombinací varianty delta a omikron a nazval ji deltakron. Byl za to kritizován a téměř nikdo mu nevěřil,“ řekl biolog Omar Šerý.

Podle něj se ale nyní varianta potvrdila a objevila se ve Francii, Dánsku, Nizozemsku a také v USA. Bližší podrobnosti by podle Šerého měly být známé v příštích dnech. Jeho laboratoř umí odhalit jak deltu, tak omikron a připravuje se i na to, že by v příštích týdnech mohla umět odhalit standardně u všech vzorků i deltakron.

Aktuální statistiky pro covid-19 v ČR