Baník se vrací do hry o postup

Ztrátu na druhou postupovou příčku mohou druholigoví fotbalisté Sokolova dohnat už o víkendu v Brně.

V sobotu se vrátili z moravského soustředění na domácí trávník, aby v druholigové generálce porazili juniorku mistrovské Plzně, teď už se mohou fotbalisté Sokolova soustředit na první zápas jara. Znovu se vrátí na jižní Moravu. V neděli odpoledne zahájí Baník v Brně druhou část útoku na postupové příčky.

„Cíl máme na celou sezonu stejný, chceme být do osmého místa,“ říkal na podzim Vítězslav Hejret, sportovní ředitel Baníku. Pokud by se však Sokolov dokázal udržet ve špičce tabulky i na jaře, všichni v klubu by to přivítali.

V Sokolově totiž stále platí: postup je pro nás stále dlouhodobý cíl.

Na první Ústí nad Labem ztrácí Baník z pátého místa uctivých devět bodů, na dvojici Bohemians Praha a Vysočina Jihlava však pouhé tři. To je rozdíl, který může zmizet už po prvním kole druholigového jara. Jen porazit Brno. Loni koncem srpna Baník doma se stejným soupeřem remizoval 2:2, když dostal vyrovnávací gól v poslední minutě. Pak ale začala sokolovská jízda, kterou přibrzdil až začátek listopadu. Přesto Baník za podzim nastřádal dost bodů, aby mohl útočit na postup.

Přes zimu oprášil kádr. Na prodloužení smlouvy se nedomluvil se svým kanonýrem Jiřím Mlikou, který šel zřejmě kvůli dlouhodobým neshodám s trenérem Látalem raději do Mostu. Na testech dostal šanci obránce Pavel Besta a Baník na dálku zamával svému odchovanci Petru Jiráčkovi na cestě z Plzně do německého Wolfsburgu.

Na moravském poli

V přípravě odehrál Sokolov devět zápasů, ve kterých prohrál jen dvakrát – koncem ledna s ligovými Teplicemi a v modelové, výsledkově nedůležité premiéře pár dní po Silvestru se Sezimovým Ústím.

O to přesvědčivěji se rozloučili v minulém týdnu fotbalisté Baníku se soustředěním na jihu Moravy, třetiligové Břeclavi dali čtyři góly. „První poločas byl z naší strany výborný, bylo vidět velké nasazení. Zápas měl dobré parametry, také proto, že se hrálo na přírodní trávě. Sice to nebylo úplně ono, byla hrbolatá, ale byli jsme rádi, že na ní můžeme hrát. Břeclav také měla několik šancí, střel, ale naštěstí mířily vedle,“ řekl po zápase sokolovský asistent trenéra Jiří Neček.

V zápase ho tak mrzelo jedině zranění Josefa Dvorníka. „To je hodně nepříjemné,“ přiznal. Do zápasu se však zapojili Hrošovský s Bendou a připravení už byli také uzdravení David Vaněček s Vítem Vrtělkou. „Stále je ještě trochu šetříme,“ vysvětlil Neček, proč zůstaly obě opory jen na lavičce.

Oželet musel už před návratem z Moravy dvojici tamních posil. Byť měl klub zájem o ostravského obránce Kaizara i olomouckého Šindeláře, s týmem se do Sokolova nevrátil ani jeden z nich. „Že si Ostrava stáhla a k nám nepustila Kaizara, to je pro mě nepochopitelné,“ diví se Neček. A stejně kroutil hlavou také nad Šindelářem. „Byli jsme spolu už domluvení, ale Olomouc jej nakonec nepustila. Je to těžké, oba týmy bojují o záchranu v první lize, neuděláme s tím nic,“ ví Neček.

Jinak ale soustředění splnilo očekávání sokolovských trenérů. „Využívali jsme přírodní trávu v Lanžhotě, bylo tam deset nad nulou, a my jsme tak mohli každý den bez problémů trénovat. Vycházeli nám vstříc, měli jsme k dispozici bazén, saunu, nemohli jsme si stěžovat. Podmínky byly super,“ pochvaloval si Neček před čtvrtečním odjezdem.

V pátek 24. února hráli fotbalisté Baníku Sokolov poslední přípravný zápas s juniorkou Plzně a teď už se těší na jarní premiéru v Brně. Druhý díl bestselleru letošní sezony o cestě do špičky druhé ligy může začít.