Co poslouchají ostravské osobno sti? Karla Gotta i Laibach

Co poslouchají známí a úspěšní lidé v Ostravě? A kde si své oblíbené interprety nejčastěji pouštějí? Sedmička se jich zeptala na jejich vkus.

Někteří mají hudbu jako drogu, jiní sami přiznávají, že ji vůbec nerozumějí nebo ani nepotřebují. Někteří mají doma sbírky desek a cédeček, jiní si vystačí s produkcí českých rádií. Čestnou výjimkou jsou samozřejmě muzikanti. Ti se o hudbu prostě zajímat musí. Ale i mezi nimi panují velké rozdíly.
Známý klavírista a pedagog Janáčkovy filharmonie Michal Bárta odpovídá jednoznačně: „Zásadně klasickou. Tu poslouchám i ve svém volnu,“ říká Bárta. Tu ostatní zná jenom z poslechu někde v restauracích nebo obchodech. „Cíleně nijak populární hudbu nevyhledávám,“ zdůrazňuje. Nakonec ale připouští, že se mu líbí i některé muzikály. „Dobří jsou například Bídníci,“ myslí si. Bárta s oblibou poslouchá hudbu v autě. Zvlášť nebezpečný je pro něj v té chvíli například Mozart. „Asi bych to neměl říkat, ale může se stát, že při Mozartově hudbě to rozpálím na dálnici na 190, ani nevím jak,“ směje se klavírista.
Zcela jiný hudební vkus má Viktor Cigánek, lídr ostravské rockové skupiny Notrip a duše internetového hudebního rádia Zostra. „Nejraději má takovou tu klasiku. Faith No More nebo Metalliku,“ svěřuje se. Z českých skupin upřednostňuje také klasiku, například kapelu Vypsaná Fixa.
Hudbu poslouchá Cigánek při své práci v rádiu nebo doma. „Se sluchátky na uších venku nechodím, mám rád klid a podobné je to i v autě. Tam si pustím maximálně Český rozhlas kvůli informacím. Hudbu, kterou hrají, už nějak přetrpím,“ doplňuje Cigánek.
Protože se věnuje začínajícím kapelám říká, že nyní často poslouchá nadějné ostravské kapely jako jsou Upgrade nebo Flashback Band.

Sportovci a Karel Gott

Milovníky hudby ale nejsou jen muzikanti, ale třeba i sportovci. Až obdivuhodný záběr má například fotbalový útočník ostravského Baníku Adam Varadi. „Vyhraněný styl nemám. Nejraději mám ale české písničky a poslouchám všechno od Daniela Landy třeba až po Zagorku,“ popisuje svůj vkus Varadi. Hudbu nosí s sebou na velké datové kartě svého telefonu. „Nejvíce ji poslouchám v autě, nebo když chodím běhat. S hudbou se lépe utíká,“ konstatuje Varadi.
Podobně je na tom s hudebním vkusem i vítkovický florbalista Jan Jelínek. „Prostě pop, co hrají v rádiu. S kluky před a po zápase posloucháme většinou starší kousky, například od skupiny Roxette, oblíbená je i Rihanna. A z českých? To vede Karel Gott,“ říká český florbalový reprezentant. Zároveň ale přiznává, že není žádným hudebním znalcem. „Sem tam si pustím nějaké rádio, ale jinak na hudbu nemám moc času,“ dodává.
Jméno rekordního zlatého slavíka vyslovuje i ostravský basketbalista Marek Stuchlý. „Gotta poslouchám asi nejvíc,“ přiznává. Rád ale také Tři sestry nebo i německé Ramstein. „Žádná sluchátka ale nenosím. To by mé uši asi nezvládly. Venku nejraději poslouchám přírodu,“ říká Stuchlý a odmítá, že by byl na hudbě nějak závislý.
To vítkovický hokejový útočník Viktor Ujčík se při vyslovení termínu hudba jen usměje. „U mě jste na špatné adrese. Onehda jsem se o tom bavil s kluky v šatně. Když se zapne rádio, nikdy netuším, kdo zrovna zpívá. Mám hudební hluch,“ zdůrazňuje Ujčík, že debata o hudbě s ním je zbytečná.
Muzikant Josef Streichl je úplně jiný případ. Nejznámější ostravský bluesman je ochotný bavit se o hudbě celé hodiny. „Mám přehrávač mp3 a počítač. To mi úplně stačí,“ říká. Hudbu z počítače stěhuje do přehrávače a pak ji poslouchá při řízení auta nebo když vlakem putuje odehrát koncert.
„Doma poslouchám muziku spíš pracovně. Pořád zkoumám, co bych se mohl ještě naučit,“ prozrazuje Streichl. Poslední dobou jej ‚drží‘ Eric Clapton. „Poslouchám, dumám nad aranžemi a přemýšlím, jak to ten chlap dělá,“ říká Streichl.
Ale oblíbenců má mnohem víc. Úplný základ jsou prý klasiky šedesátých let, jakými jsou Rolling Stones. Objevuje ale i jiné méně známé interprety, například Nizozemce Hanse Theessinka, rovněž bluesmana a folkaře. „S mnohými jsem se pomocí počítače seznámil a píši si s nimi e-maily, jsou to takoví staří parťáci stejně jako já,“ směje se Streichl. Z českých hudebníků pak Streichl preferuje Jana Spáleného. „Hlavně jeho poslední CD se mi moc líbí. A dobrá je například skupina Zhasni z Nového Boru. Ti tady nejsou prakticky vůbec známí,“ vysvětluje Streichl.

Manažerské vozy

Manažeři mají mnohé společné. Třeba to, že hudbu vychutnávají především ve svých vozech. „Žánrově nejsem nijak vyhraněný. Poslouchám všechno,“ říká o svém hudebním vkusu Robert Duchoň, projektový manažer ostravského obchodního centra Futurum. Cédéčka s rozličnou hudbou vozí ve svém autě. „Poslouchám je raději než hudební rádia. Mám totiž pocit, že ta hrají pořád to samé,“ vysvětluje Cichoň.
Manažer obchodního centra často navštěvuje i koncerty. „Byl jsem se podívat na Bobbyho McFerrina nebo Vanessu May,“ vyjmenovává interprety, které viděl naposled.
A v autě si nyní nejčastěji pouští Nohavicu. Se sluchátky na uších na ulici Duchoně určitě neuvidíte. Tak náruživým fanouškem hudby zase není. To samé lze říct o Ivanu Šebestovi, manažerovi značky Audi Heller v Ostravě. „Sluchátka nepoužívám, v autě mi bohatě vystačí rádio,“ říká Šebesta. „Vyhovuje mi mix rádií i taková všehochuť,“ dodává. Často poslouchá Impuls, Frekvenci 1 nebo Český rozhlas kvůli zprávám. „Mám rád pohodovou hudbu, třeba Beyoncé,“ jmenuje americkou zpěvačku Šebesta. Vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas říká shodně s manažery, že hudbu poslouchá nejraději v autě. „Musím ale jet sám, abych si ji v klidu vychutnal,“ dodává. O svém vztahu k hudbě mluví jako o vřelém. „Mám rád všechny žánry hudby, od klasiky až po heavy metal, domácí i zahraniční produkci. Úplně nejraději mám Nirvanu a Rage Against the Machine – kvůli geniální kytaře Toma Morella. Jediné, co snad nemusím, je dechovka. To mi opravdu nic neříká,“ komentuje svůj hudební vkus vrchní sládek. A přiznává nakonec, že poslechu hudby se nevěnuje jen v autě „Někdy večer, když už všichni doma spí, tak si do sluchátek pouštím třeba Vivaldiho, Mozarta, podle nálady,“ dodává Kornas. Politická všehochuť

I politici, stejně jako manažeři, poslouchají hudbu nejčastěji v autě. „Buď v autě a pak také při práci na počítači,“ odpovídá na otázku, kde poslouchá hudbu, starosta Michálkovic Martin Juroška. A jaký má vztah k nejmodernějším přehrávačům? „Mp3 přehrávač mám, občas si ho s sebou beru na cestu do vlaku, ale stejně ho nakonec neposlouchám,“ dodává. Své dva nejoblíbenější interprety jmenuje okamžitě: Radůzu a Jaromíra Nohavicu.
Nejčastěji v autě hudbu poslouchá i městský zastupitel Aleš Juchelka. Známý moderátor hudebního pořadu Medúza na prvním místě oblíbených interpretů jmenuje skupinu Kryštof, následují Chinaski a pak také, jako již u několika zpovídaných před ním, Jaromír Nohavica. „A ještě samozřejmě Hana Hegerová, její poslední CD se mi moc líbí. Hodně poslouchám i kostelní hudbu,“ svěřuje se Juchelka. V poslední době navštívil i několik koncertů interpretů jako Dara Rolins nebo Dan Bárta. Také další politik, místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Dalibor Mouka hudbu miluje. „Mám doma ještě elpíčka a také velkou sbírku CD,“ říká. Jako jediný z dotazovaných jmenuje mezi svými největšími oblíbenci slovinskou kapelu Laibach. „Zaměřuji se spíše na nezávislou produkci,“ říká Mouka. To starosta Poruby Lumír Palyza netají svůj široký záběr. „Z českých interpretů mám nejoblíbenější skupiny Turbo a Olympic, ze zpěváků je pak určitě nejlepší Karel Gott,“ míní Palyza.Pokud jde o zahraničí, to prý porubský starosta poslouchá vše od Pavarotiho přes Franka Sinatru až Iron Maiden či australské AC/DC. Hudbu poslouchá především v autě, ale zdaleka nejenom tam. Spousty CD mám také doma a hudbou si pomocí sluchátek pouštím i do uší. To nejčastěji, když posiluji,“ říká Palyza.