Hodnota měny bitcoin výrazně klesla kvůli technickým potížím

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0, Antana via Flickr

Hodnota kybernetické měny bitcoin výrazně klesla poté, co burza Mt. Gox kvůli technickým potížím pozastavila některé výběry. Podle serveru BBC dnes bitcoin oslabil o deset procent na zhruba 613 dolarů (necelých 12 400 korun).

Ještě před týdnem bylo možné prodávat Bitcoiny na MTGox přibližně za 950 dolarů. Na nepříznivý vývoj pochopitelně reagují i další burzy, tam však pád není tak znatelný, protože na MTGox byla cena dlouhodobě nastavena na vyšší úroveň. To je podle odborníků napříč různými světovými médii jeden z několika důvodů, proč má MTGox aktuálně problémy. Přilákal mnoho investorů, kterým však nebyl schopen vysokou cenu vyplácet.

Vývoj ceny Bitcoinu na burze MTGox. Pád o více než třetinu ceny za pár dní, za kterým prý stojí technický problém.Vývoj ceny Bitcoinu na burze MTGox. Pád o více než třetinu ceny za pár dní, za kterým prý stojí technický problém.Vývoj ceny Bitcoinu na burze MTGox. Pád o více než třetinu ceny za pár dní, za kterým prý stojí technický problém.

Japonský MTGox však v oficiálním prohlášení zmiňuje pouze technické problémy, nikoli ekonomické. Byla prý zjištěna chyba, díky které by bylo možné proběhlé transakce přeevidovat, jakoby proběhly chybně, a následně požadovat jejich znovuprovedení. Zástupci MTGox prý v posledních týdnech zaznamenali opakované pokusy využití této chyby u své bitcoinové peněženky a proto ji dočasně zablokovali. Vyřešení problému prý pomůže celé kryptoměnové komunitě.

Bitcoin
Měna bitcoin patří mezi nejznámější virtuální měny na světě. Tvoří ji převoditelné jednotky, které lze nakupovat a prodávat za standardní peníze. V posledním desetiletí se její použití rozšířilo a vzbudilo pozornost médií i finančních kruhů.
Internetovou měnu bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Její hodnota závisí na důvěře lidí v tuto měnu. Celkové množství peněz je konečné a jeho uvolňování do oběhu je definováno matematickými zákony.
Transakce s virtuálními měnami mohou obcházet tradiční finanční systémy, což vyvolává obavy z jejich zneužívání. Ruské úřady podle agentury Reuters minulý týden před používáním bitcoinů varovaly. Upozornily, že tuto měnu lze využít k praní špinavých peněz či financování terorismu. Podobné obavy již dříve vyjádřily také Spojené státy.