Část Berlínské zdi půjde kvůli luxusnímu domu k zemi

East Side Gallery, největší neporušená část Berlínské zdi

East Side Gallery, největší neporušená část Berlínské zdi Zdroj: E15 Stepan Bruner

Nejdelší dosud dochované části dělicí čáry mezi Západním a Východním Berlínem hrozí zánik. Části galerie Berlínské zdi se budou poroučet, aby udělaly místo bytovému komplexu.

East-Side-Gallery čítá 105 obrazů, které vznikly na východě Berlínské zdi v roce 1990. Slavné obrazy v Mühlenstrasse prošly v roce 2009 rozsáhlou rekonstrukcí, nyní ale některé z nich zřejmě zmizí. Tedy alespoň ze svého původního místa, blokům zdi s jednotlivými obrazy nehrozí likvidace, ale stěhování, píše deník Der Tagesspiegel.

Oficiálním důvodem je vybudování únikových východů od parku podél Sprévy k přilehlé ulici. Další východ z parku bude třeba také kvůli plánovanému mostu pro pěší a cyklisty, který spojí „západní“ čtvrť Kreuzberg a „východní“ Friedrichshain. Památkový úřad již s plánem vyslovil souhlas.

Občanské sdružení Mediaspree versenken ale tvrdí, že bourání zdi souvisí s výstavbou obytné věže nazvané Living Levels, která má vyrůst na břehu řeky. Z více přístupových cest by stavba jednoznačně profitovala. Proti projektu protestuje i řada dalším místních organizací. Ty pobuřuje mimo jiné fakt, že budova má stát v místech, kudy se táhlo takzvané pásmo smrti, pruh země oddělující dva tehdejší německé státy.

Není to přitom poprvé, co se část Berlínské zdi stěhuje kvůli nové výstavbě. V létě 2006 bylo přesunuto 34 bloku zdi o asi 50 metrů kvůli sportovní hale O2 World. Před několika dny se kvůli nové stanici metra stěhovalo asi 20 metrů zdi.

Berlín má se stěhováním památek bohaté zkušenosti, připomíná Der Tagesspiegel. Také kvůli stanici metra se stěhovalo sousoší Marxe a Engelse, Berlíňané přestěhovali dokonce i fontánu. V roce 1996 se o 75 metrů posunul Císařský sál bývalého Grandhotelu Esplanade, aby lépe zapadal do nového Sony centra.