Jubilejní ročník Oscarů ovládnou herecké legendy

Režisér Michael Haneke během natáčení filmu Láska, jednoho z favoritů letočních Oscarů

Režisér Michael Haneke během natáčení filmu Láska, jednoho z favoritů letočních Oscarů Zdroj: Sony Pictures

Jedna z událostí roku v showbyznysu se blíží. V neděli 24. února večer kalifornského času se rozdají ceny americké filmové akademie. Hlasování je již uzavřeno a 85. ročník Oscarů znovu nabídne několik výrazných duelů.

Ten nejzajímavější svedou hlavní dva favorité letošního udílení, zprvu podceňované Argo Bena Afflecka (sedm nominací) a původně favorizovaný Lincoln Stevena Spielberga. Deník E15 jako každý rok přináší tipy na vítěze v hlavních kategoriích, které spíše než z názorů na filmy vycházejí z vedlejších indikátorů (ceny profesních organizací či tipy sázkových kanceláří).

Film roku

Ben Affleck ve filmu ArgoBen Affleck ve filmu Argo | Warner Bros Mimořádný ročník, co se týče nominovaných filmů i toho, co se do finále nedostalo. Mimořádný také v tom, že s největší pravděpodobností vyhraje film, který by při aplikaci tradičních pravidel udílení Oscarů cenu nedostal. Vše ukazuje na vítězství Arga Bena Afflecka. Alespoň dle hlasování všech profesních organizací, jejichž členové dohromady tvoří většinu akademie. Ocenění Affleckova filmu navíc bude tím dokonalým příběhem o dobrém herci, který se stal skvělým režisérem, jaký má akademie ráda (připomeňme, že Affleck má Oscara za scénář k Dobrému Willu Huntingovi). Na druhé straně pravidla mluví proti: filmem roku bývá snímek s nejvíce nominacemi (tím je Lincoln). Opomenout nemůžeme ani fakt, že Affleck nebyl nominován na cenu za režii, kterou získává stejný snímek jako hlavní ocenění. Právě tento střet bude fascinující, protože výsledek bude překvapivý v každém případě. Pro fajnšmekry oscarové historie lze připomenout rok 2006 a vítězství filmu Crash. Argo jej bude připomínat.
Tip na vítěze: Argo
Nominace: Láska, Argo, Divoká stvoření jižních krajin, Nespoutaný Django, Bídníci, Pí a jeho život, Lincoln, Terapie láskou, 30 minut po půlnoci
Co akademie opomněla: Až vyjde měsíc, Diktátor, Mistr, Termný rytíř povstal

Hlavní ženský herecký výkon

Emmanuelle Riva ve filmu LáskaEmmanuelle Riva ve filmu Láska | artcam Neskutečný střet nabízí 85. ročník v kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. O sošku totiž usiluje nejmladší a nejstarší herečka v dějinách udílení cen akademie. Dnes teprve devítiletá Quvenzhané Wallis dokonalým způsobem ztvárnila děvče žijící na atolu u New Orleans po řádění bouře Katrina. A 85letá francouzská legenda Emmanuelle Riva neméně fantasticky vystihla ženu na konci života. Se všemi ošklivostmi. Je škoda, že v jejich střetu zapadá také mimořádný výkon Jennifer Lawrence, která v Terapii láskou dokazuje nesporný talent. Pro její vítězství hovoří například ceny herecké asociace. Výsledek je těžko odhadnutelný.
Tip na vítěze: Emmanuelle Riva (Láska)
Nominace: Jessica Chastain (30 minut po půlnoci), Jennifer Lawrence (Terapie láskou), Emmanuelle Riva (Láska),
Quvenzhané Wallis (Divoká stvoření jižních krajin), Naomi Watts (Nic nás nerozdělí)

Hlavní mužský herecký výkon

Daniel Day-Lewis ve filmu LincolnDaniel Day-Lewis ve filmu Lincoln | bontonfilm Doporučení: pusťte si po sobě film Mistr s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli a Lincolna s Danielem Day-Lewisem, který získá třetího Oscara za hlavní mužský herecký výkon. Dostane ho právem, je to jeden ze dvou nejlepších herců současnosti. A Phoenix je tím druhým, což v Mistrovi projevuje dokonale. Střet animálnosti, zuřivosti a excentričnosti (Phoenix) a soustředěného výkonu Day-Lewise se zařadí k dalším památným okamžikům oscarových a potažmo filmových dějin. Day-Lewis se případným vítězstvím (které je takřka jisté) stane nejúspěšnějším mužským hercem všech dob. Tři Oscary má jen Walter Brennan (všechny za vedlejší role) a Jack Nicholson (dva za hlavní roli, jednoho za vedlejší). Daniel Day-Lewis by ale měl všechny herecké sošky za hlavní role (filmy Moje levá noha, Až na krev a případně Lincoln). Absolutní vítězkou zatím stále je Katharine Hepburnová se čtyřmi Oscary. Je třeba vzpomenout také šanci Roberta De Nira stát se tříoscarovým hercem. Má nominaci za nejlepší výkon ve vedlejší roli za Terapii láskou. Konkurence je však mnohem větší než v případě Daniela Day-Lewise.
Tip na vítěze: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Nominace: Bradley Cooper (Terapie láskou), Daniel Day-Lewis (Lincoln), Hugh Jackman (Bídníci), Joaquin Phoenix (Mistr), Denzel Washington (Let)
Co akademie opomněla: Sacha Baron Cohen (Diktátor), Jared Gilman (Až vyjde měsíc)

Režie

Steven SpielbergSteven Spielberg | bontonfilm Akademie si libuje v příbězích a od jisté doby miluje Stevena Spielberga. Ten usiluje o třetího režijního Oscara (což doposud dokázali jen tři filmaři), a jestli mu byl někdy skutečně blízko, je to nyní. Navíc je v podobné situaci jako v roce 1999, kdy jeho snímek Zachraňte vojína Ryana nezískal cenu za film, ale Spielberg si vysloužil Oscara za režii. Konkurence je však dr tivá, především ze strany Michaela Hanekeho. Jeho akademie „objevila“ poté, co mu nesmyslně nedala cenu za Bílou stuhu. Mimořádný výkon však předvedli také debutující Benh Zeitlin a David O. Russell, Ang Lee je tradičně chválen až příliš. Přesto lze Spielberga označit za jasného favorita. Lincoln je dokonalou ukázkou jeho režijních schopností a je přesně tou epickou podívanou, která Oscary tradičně sklízí. Vítězství Zeitlina či O. Russella by bylo milým, ale ohromným překvapením.
Tip na vítěze: Steven Spielberg (Lincoln)
Nominace: Michael Haneke (Láska), Benh Zeitlin (Divoká stvoření jižních krajin), Ang Lee (Pí a jeho život), Steven Spielberg (Lincoln), David O. Russell (Terapie láskou).
Co akademie opomněla: Paul Thomas Anderson (Mistr), Quentin Tarantino (Nespoutaný Django)