Náměstí zaplaví vášně

Kašny se právě odhalují! Moderní chrliče rozdělují Plzeň, odborníci je většinou oceňují.

Zlatý třpyt nových kašen oslní ve čtvrtek večer náměstí Republiky. Kašny se do centra Plzně vracejí po 120 letech. Bronzové chrliče pokryté zlatými plátky se spolu s kamennými nádobami z černé žuly slavnostněvyklubou z plachet, které je dosud zakrývaly. Kolem tří symbolů Plzně, velblouda, chrtice a anděla, přinášejících na náměstí znovu vodu, se pak bude tančit a chybět nebude ani světelná show.

„Kašny jsou samy o sobě dominantní, přitom je jejich velikost přiměřená nejen k ploše náměstí, ale i k průčelním fasádám domů,“ chválí Císlerův návrh šéf odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič. Také architekt Jan Soukup příchod chrličů na náměstí Republiky vítá.

„Chvíli jsem si na vítězný návrh zvykal, ale myslím, že výsledek je velmi dobrý. Jsem spokojený a už se na ně těším,“ říká známý architekt. Kolem moderních kašen se ale nebude jen radostně tančit, moderní sochy zdaleka nevyvolávají pouze kladné reakce.

„Obával jsem se, že nebudou pěkné a když jsem je viděl, myslím, že jsem se nemýlil. Připadají mi humpolácké,“ kritizuje chrliče městský zastupitel Milan Chovanec, který vynechá i slavnostní odhalení. Zastánci i kritici moderně pojatých chrličů se ale vzácně shodují v jednom: teprve čas ukáže, kdo měl nakonec pravdu. Před více než sto lety byly kašny na náměstí zbořeny jako symbol tmářství, protože přestaly plnit úlohu zdroje pitné vody. Nyní se vracejí a mají zprostředkovat roli setkávání. Podle rozporuplných ohlasů se kolem nich rozhoří ještě zajímavé diskuze.