Nový festival se může stát tradicí

Liberecké výstaviště ožije na tři dny rockovou, punkovou a metalovou muzikou. První ročník Liberec Festu 2012 chce přinést dobrou muziku regionálních, revivalových i známějších skupin.

Velké rockové festivaly se většinou konají pod širým nebem v letních měsících. Provozovatel Baru Černý panter jde proti proudu. Třídenní festival tvrdší muziky pořádá v předjaří v krytém a vytápěném prostoru.

„Chtěl jsem vyplnit hluché místo v mezifestivalovém období a nabídnout lidem kvalitní třídenní rockový maraton i teď,“ vysvětluje pořadatel nového festivalu Theodor Lenárt. Liberecké výstaviště tak čeká na zdejší poměry velmi unikátní akce.

„Prostory, kam by se vešlo kolem tisícovky lidí, jsem hledal přes měsíc. Nakonec díky spontánnímu nápadu vedení města, padla volba na jinak nevyužité výstaviště. Je to jedna z posledních možností, aby se tam akce tohoto typu mohla konat. Pak už na bývalém výstavišti bude prostor jen pro muzeum tramvají,“ přiblížil pořadatel.

Za nápadem rockového maratonu stála jeho myšlenka zviditelnit regionální formace po boku již popularitou ostřílených kapel. „V baru pořádám koncerty místní liberecké scény třetím rokem, aby byli více vidět a vstoupili do povědomí. Proto mne napadl festival, kde si zahrají spolu se známějšími skupinami.

Chtěl bych akcí zdejším skupinám poděkovat za to, že mi po celé období pomáhaly a vycházely vstříc,“ přibližuje Lenárt. Do programu prvního rockového festivalu v Liberci namíchal pestrou mozaiku žánrů. „Vybíral jsem podle typu muziky, aby nabídka oslovila co nejširší publikum. Příchozí si budou moci poslechnout styly od klasického rockˈnˈrollu, undergroundu přes punk až po death metal,“ vyjmenovává. Během třídenního programu se představí nejen špičkové kapely z Liberce a okolí, které hrají převážně autorskou muziku, ale i několik revivalů.

Od metalu k rokenrolu

Fanoušci se mohou těšit na známé skladby například od Metallicy, Motorheadu nebo od Apocalypticy. Hlavními taháky akce jsou také legendy českého undergroundu Plastic People of the Universe, brněnská parta recesistů Morčata na útěku nebo zpěvák a kytarista Miloš Dodo Doležal, který zahraje i některé věci ze svého působení ve Vitacitu. Na festivalu nebudou chybět ani turnovští Debill Heads se svými nadčasovými texty a zvukem podobným Kabátům.

Festival, na kterém zazní rocková muzika ve všech svých podobách, začíná 16. března od patnácté hodiny vystoupením domácí poppunkové kapely Fake City. V rytmu punku se bude nést téměř celý den a večer. Do programu Theodor Lenárt naplánoval například vystoupení Osliz, Pro peníze všechno, A bude hůř, Horror Porno Cock nebo Vevývoji.

Metalovou metodu otevírání rakví předvedou M.O.R. Hlavní část večera bude patřit legendárním Plasticům.

V sobotu hudební hody pokračují od dvanácté hodiny převážně rock metalem. „V dnešní době je u mladých velmi populární trash rockˈnˈroll a na výstaviště ho přijedou zahrát Hentai Corporation. V sobotu budou na pódiu kromě Miloše Doda Doležala také například kapely Vetro, Act of God, Wojtyla, Kanystr, Nobody Knows nebo revivaly Metallica a The Vintage Band,“ vyjmenoval, některé z účinkujících pořadatel.

V neděli, kterou otevírají Dead Daniels se mohou rockoví nadšenci těšit třeba na formaci hrající v strašidelných maskách. Připomínají Predátora, který byl také inspirován podobou hmyzu. Pod maskami se skrývají členové skupiny Dymytry, která je častým předskokanem Arakainu. V průběhu dne dále vystoupí Secret of Darkness, Hallodrn, Rain, Hubert Macháně, již zmíněná Morčata na útěku nebo Lessyho Woheň.

Závěr prvního rockového festivalu Liberec Fest 2012 bude patřit domácí formaci Bittersweet – Apocalyptica Revival. Příslovečná třešnička na dortu by měla odložit svá violoncella zhruba půl hodiny před nedělní půlnocí.

Méně známým kapelám je v programu vyhrazen zhruba čtyřicetiminutový čas na jevišti. Jejich slavnější kolegové budou na pódiu o něco déle zhruba kolem hodiny a půl.

Po jednotlivých koncertech osmadvaceti kapel, budou mít jejich fanoušci možnost nakoupit si CD, DVD nebo originální trika přímo v hale. Na místě nebude chybět ani občerstvení v podobě cateringu a několika barů.

V předprodeji výhodněji

Vstupenky si zájemci mohou zakoupit už nyní v předprodeji na webových stránkách evstupenka. cz nebo přímo v Baru Černý panter pod nádražím v Liberci.

V nabídce je cena jednodenního lístku za dvě stě padesát korun a celofestivalová vstupenka za pět set. Třídenní vstupné se dá pořídit jen s předstihem. Na výstavišti už ke koupi nebude. Na pokladně u vstupu návštěvníci seženou jen jednodenní vstupné za tři sta padesát korun.

LIBEREC FEST 2012

Od 16. března v 15.00 do 18. března asi 22.30

Vstupné:

• jednodenní 250 korun,
• třídenní 500 korun
(pouze předprodej)

Program a veškeré informace k němu na www.liberecfest.g6.cz