Očekávané zrychlení exekucí se nekoná

Na počátku listopadu uplynul přesně rok od nabytí účinnosti novely exekučního řádu, která přinesla do praxe řadu změn. Podle Exekutorského úřadu Přerov soudního exekutora JUDr. Tomáše Vrány se naštěstí nevyplnily všechny obavy z neúměrného posílení pozice dlužníka vůči věřiteli, ale optimismus není rozhodně na místě.

Přes zavedení datových schránek a přenesení řady administrativních úkonů na soudní exekutory nepracují soudy proti očekávání rychleji. Problém s definováním nově zavedeného institutu exekutorského zástavního práva na nemovitostech mají navíc také katastrální úřady. „Aplikační praxe se vždy vyvíjí několik let, přesto lze již teď vypozorovat pozitiva i nedostatky. Největším zklamáním je zřejmě plánované urychlení činnosti exekučních soudů v souvislosti s přenesením části agendy na exekutory. Navíc k odbřemenění soudů mělo přispět i zavedení elektronických datových schránek, které nyní uvažuje Ministerstvo vnitra ČR zcela nesmyslně zpoplatnit,“ říká soudní exekutor Tomáš Vrána.

Na druhé straně se některé změny vyloženě vydařily. Jedná se například o možnost exekutora odložit exekuci nebo ji zastavit či možnost vyškrtnout ze soupisu movitých věcí některé položky (na žádost třetí osoby s majetkovým právem k těmto věcem). Jako přínosné se ukázalo i zavedení lhůty na vyplacení vymoženého plnění, kdy je soudní exekutor povinen vyplatit věřitele do 30 dnů od vymožení plnění vyššího než tisíc korun. Věřitel tak ví, že v případě vymožení pohledávky může počítat s výplatou v určitém termínu. „Ani po roce účinnosti novely nejsou doladěny některé nejasnosti. Vše dále záleží na nalézání společné řeči mezi soudními exekutory, soudci a dalšími institucemi zainteresovanými v exekučním řízení,“ dodává Tomáš Vrána.