Okénko Ladislava Špačka: Politikem snadno a rychle

Na všechno musíte mít papír. Když chcete řídit auto nebo učit děti násobilku, musíte mít jakési vzdělání, kvalifikaci v oboru – jen na řízení státu nepotřebujete nic.

Žasneme, jak nevyzrálé osobnosti bez jakékoli průpravy rozhodují o zákonech, kterými se musí řídit deset milionů lidí.

„Dělat politiku“ je vážná věc, takový člověk by měl rozumět právu, politologii, ekonomice a administrování úřadu, očekává se, že bude znát pravidla a zákonitosti mediální komunikace, že bude mít solidní morální vlastnosti a jisté životní zkušenosti, aby mohl posuzovat důsažnost svých kroků.

Kdepak, stačí se přihlásit. Když uděláte dojem, napíšou vás na kandidátku a šup, už jste tam. Že by se alespoň po počátečním úleku, jak rychle se to povedlo, někdo rozhodl doplnit si vzdělání, to už nikoho nenapadne, a když, tak v Plzni.

Politici namítnou, to není tak snadné, musíte si projít primárkami, vystupujete před veřejností. Kde jsou doby vzdělaných a výřečných politiků!

Šestivteřinový štěk ve zprávách, to je dnešní projev politika k národu. O něco lepší je hádka při nedělním obědě, obvykle o věcech, kterým většina diváků nerozumí, jazykem, který debatu učiní nesrozumitelnou i pro ty ostatní.

Ale nejlepší je utajená nahrávka z kavárny, té rozumějí všichni, i když polovinu musí televize vypípat.