Osm hodin denně s koulí na dráze

Tréninková akademie Bowland Olomouc vychovává mladé sportovce, kteří patří k nejlepším v republice.

Už Fred Flintstone z amerického animovaného seriálu propadl sportu, který se v Česku v posledních letech těší stále větší oblibě. Bowlingových klubů přibývá a jen těžko by člověk hledal město, ve kterém by nebyla alespoň jedna bowlingová dráha. Není tedy divu, že rozmach tohoto sportu zasáhl i Olomouc. Ta se může pyšnit, jako druhé město starého kontinentu, statutem oficiálního tréninkového střediska bowlingu v Evropě.

Od minulého roku se pod dohledem trenérů akademie připravuje i talentovaný David Vítek, který bowlingu propadl ve dvanácti letech, kdy ho otec poprvé vzal do herny. „ Bowling je skvělý v tom, že ho můžete brát, jak chcete. Můžete se jen chodit bavit s přáteli a občas si zahrát nějaký turnaj, nebo můžete být takoví, jako jsem já s kluky z akademie a bowling může být vaším životem,“ říká Vítek

Jak vypadá příprava bowlingového hráče?

Je náročnější, než se na první pohled může zdát. Například já trénuji šest až osm hodin denně, většinou od deseti ráno do šesti večer, dvakrát týdně chodím ještě do posilovny. Pak jednou za čtrnáct dní mám fyzioterapeutku, která mi masíruje záda, protože na ty je opravdu velký nápor. Nepodceňuju ani psychickou přípravu - jednou za tři týdny docházím k psychologovi, se kterým rozebíráme, jak se v různých situacích na dráze zachovat, jak potlačovat nervozitu v důležitých chvílích a spoustu dalších věcí

To jste asi nevěděl, když jste šel s tátou poprvé na bowling, viďte? Nebo váš otec trávil u dráhy taky toklik času?

To ne, on hrával v Ústí nad Orlicí amatérskou ligu. Mě zpočátku zajímalo, jak se bowling vůbec hraje. Jednou mě vzal sebou, chvíli jsem si zahrál a od té doby jsem tam jezdil častěji a častěji, protože mně tenhle sport hodně bavil. Jsem rád, protože mi to přineslo spoustu zážitků.

Je nějaký, který ovlivnil vaši bowlingovou kariéru?

Určitě mě nejvíc motivoval můj první vyhraný turnaj, protože jsem z toho měl skvělý pocit a chtěl jsem si to ještě několikrát zopakovat.

Příprava vypadá podle vašeho popisu profesionálně a opravdu náročně. Dá se bowlingem v Česku uživit?

V republice asi není nikdo, kdo by se jim přímo živil, ale znám lidi, kteří si tím přivydělávají. Profesionální bowlingoví hráči jsou hlavně v Americe, ve Finsku, také hodně v asijských státech, tam je totiž kultura bowlingu daleko rozvinutější.

Vy studujete v Olomouci na gymnáziu. Když tolik trénujete, máte zřejmě individuální plán?

Uvolňují mě z výuky, do školy chodím jen na písemku. Samozřejmě, že je to o to náročnější, protože se každý večer před písemkou musím ještě po těžkém tréninku učit. Ale to je asi úděl každého mladého sportovce, který chce něčeho dosáhnout.

Máte nějaký bowlingový sen?

Chtěl bych za pár let začít hrát Evropskou bowlingovou tour, což znamená cestovat po celé Evropě po velkých turnajích. A potom bych chtěl do Ameriky do PBA- Profesional Bowling Asociation, kde jsou hráči z celého světa a hrají něco jako Americkou tour.

Znáte recept, jak toho dosáhnout?

Určitě tvrdě pracovat, učit se z vlastních chyb a koukat jen dopředu.

DAVID VÍTEK

• Věk: 18 let
• Klub: Bowland Olomouc
• Největší úspěchy: 5. místo na mistrovství republiky, 20. místo na International Wroclaw Open Člen české juniorské reprezentace