Ubytování v miniaturních kapslích se rozmáhá i v Evropě

K dispozici je polštář a peřina, dvě zásuvky, prostor pro zavazadlo a noční stolek.

K dispozici je polštář a peřina, dvě zásuvky, prostor pro zavazadlo a noční stolek. Zdroj: Profimedia.cz

"Kapsle" jsou vysoké a široké pouhých 1,45 metru.
Ve standardním pokoji je na sebe nalepených osm kabin s postelí širokou 90 centimetrů a dlouhou dva metry.
Toaleta a sprchy jsou společné.
Ceny se pohybují od 19 eur (480 korun) se snídaní po 150 eur (3800 korun) během milánského týdne designu.
Koncept se zrodil v Japonsku v 80. letech jako nouzové ubytování.
7
Fotogalerie

Hotely s levnými mikropokoji známé z Japonska se začínají objevovat i v Evropě. Kromě Barcelony si ubytování v "kapsli" vysoké a široké pouhých 1,45 metru mohou dopřát i návštěvníci Milána.

"Je to novinka ve futuristickém stylu, člověk v podstatě spí v krabici," řekl jednatřicetiletý Chorvat Dragan Kupresanin, který si přenocování v hotelu Ostelzzz v jedné klidné ulici v centru Milána vyzkoušel.

"Líbilo se mi to. Hodně lidí se vyhýbá hostelům kvůli nedostatku soukromí, ale tady je to v pohodě," dodal.

Ve standardním pokoji je na sebe nalepených osm kabin s postelí širokou 90 centimetrů a dlouhou dva metry.

K dispozici je polštář a peřina, dvě zásuvky, prostor pro zavazadlo a noční stolek. Toaleta a sprchy jsou společné. Ceny se pohybují od 19 eur (480 korun) se snídaní po 150 eur (3800 korun) během milánského týdne designu.

Prohlédněte si fotogalerii:

Koncept se zrodil v Japonsku v 80. letech jako nouzové ubytování pro takzvané "salarymeny", tedy úředníky a zaměstnance velkých podniků, kteří pracují dlouho do noci a pak popíjejí v barech, a pro nešťastníky, kterým ujel poslední vlak.

V posledních letech začaly hotely s mikropokoji vyrůstat i jinde, nejprve v okolí letišť, jako například v Paříži, Moskvě nebo v Bangkoku. Následně pronikly i do center měst, třeba v Singapuru, Soulu či Bombaji. V Evropě jsou mimo letiště ale ještě vzácné, lze na ně kromě Milána a Barcelony natrefit ještě v Amsterodamu nebo Lucernu.

Podle blogerky Agnese Sabatiniové, jež píše o cestování, je "jediným negativem kabinového hotelu klaustrofobický pocit, kterým mohou trpět někteří hosté". Jinak ale mají mikropokoje hned tři výhody: poskytují dostatek soukromí, jsou laciné a centrum je na dosah ruky.

"Stísněné prostory nedělají mladým lidem potíže. Jediné, co požadují, je technologie: automatický check-in a zásuvky pro nabíjení jejich elektronických přístrojů," uvedla Sabatiniová, autorka blogu I’ll B right back.