V Kladně jsou už dvě zubní pohotovosti

Kladenští už nemusejí s bolavými zuby jezdit na pohotovost do Prahy. Kromě Domu zubní péče jim nově slouží i nemocnice.

Přestože hrozilo, že krajský úřad v Oblastní nemocnici Kladno ve slíbeném termínu neotevře zubní ordinaci s pohotovostní službou, dva lékaře nakonec sehnal. Ti ordinují denně kromě neděle, odpoledne se jejich ordinace mění v pohotovost. Doplňují tak Dům zubní péče sídlící v bývalých kasárnách, který ve městě funguje od dubna.
„Jsem ráda, že už nemusím do Prahy, když mě chytnou zuby o víkendu. Mám snad konečně jistotu, že mě v Kladně u zubaře vezmou, když jsou teď dvě pohotovosti,“ řekla Libuše Hradská z Přítočna.
Lékaři přitom o práci v Kladně neměli zájem. Vedení nemocnice nakonec sehnalo pomoc u krajanů. „S obsazením pohotovosti jsme skutečně měli problém. Lékaře jsme sehnali až v zahraničí. Jsou to dva Češi, kteří prošli soukromou praxí v Německu, Kanadě či Austrálii. Jsou sice v důchodovém věku, ale jsou velmi energičtí, mají chuť pracovat a bydlí na Kladensku,“ uvedla ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová.
Výhodou podle ní je, že si tito lékaři nechtějí otevřít soukromou praxi. „Přišli k nám také proto, že v nemocnici budou mít k dispozici nejmodernější vybavení ordinace včetně laseru,“ podotkla Pancová.

Rath: Zubařům dáme stotisícové platy

Problém se stomatology, kteří by chtěli pracovat ve Středočeském kraji, byl počátkem letošního roku tak vážný, že hejtman David Rath prohlásil, že zubní lékař, který nastoupí do krajské ordinace, dostane až stotisícový plat.
V Kladně prý ani tolik dávat nemuseli. „Naši lékaři byli rozumní a takovou výplatu nepožadovali. Neberou ani devadesát tisíc. Vyplácet jim sto tisíc měsíčně by nebyl problém, ale museli bychom jejich platy dotovat. U nás si lékaři na sebe musejí vydělat, pak mohou očekávat slušné příjmy,“ řekla Pancová.
Dva zubaři podle vedení nemocnice stačí, víc jich není potřeba. „Neobáváme se, že by tu byly dlouhé fronty pacientů. Ale když přijdou v době pohotovosti, musí počítat s tím, že čekat budou,“ míní ředitelka.
Komplikované případy budou posílat do Prahy. „Pokud lékař vyhodnotí, že pacient má komplikovaný problém, pošle ho na stomatochirurgii do nemocnice na Karlově náměstí, se kterou máme dohodu,“ vysvětlil zástupce ředitelky Vladimír Lemon.

Dům zubní péče s jednou lékařkou

Tamara Sionková, která léčila pacienty v Kanadě, se pro práci v Domě zubní péče nechala přemluvit svým současným zaměstnavatelem, Jiřím Pekárkem. Ten jí při nástupu slíbil, že rychle sežene druhého lékaře, aby se mohli střídat. Do prázdnin však volné křeslo v bývalých kasárnách neobsadil. „Měla jsem od dubna volný jeden víkend,“ říká lékařka.
„Doba, kdy zubaři obstarali spoustu pacientů, je za námi. Jak dlouho se problém s počtem zubařů rodil, tak dlouho ještě potrvá, než se vyřeší,“ tvrdí ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Leoš Heger.
Podle odborníků se budou další stomatologové do Kladna sami hlásit. Nevylučují ani možnost, že na Kladensku vznikne třetí pohotovost. „Takový zubařský servis v Kladně nikdy nebyl,“ řekl Vladimír Lemon.