Glosa Petra Peška: Stávkovat se jim zachtělo

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019) Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ministerstvo školství
Ministr školství Robert Plaga (ANO)
Ilustrační foto
Ráno před Betlémskou kaplí protestovali i učitelé a studenti vysokých škol, ti chtěli, aby odbory začaly mluvit o stávce, to se jim nakonec splnilo
6
Fotogalerie

Rozhodnutí školských odborů vyhlásit na příští středu stávku vládu, která už chtěla mít handrkování o růst učitelských platů za sebou, nepotěšilo. A radost nejspíš neudělalo ani mnohým rodičů zvláště menších dětí, kteří po často až týdenním volnu svých robátek (kvůli jednodennímu státnímu svátku) budou muset shánět tak brzy další hlídání.

Stávka přitom není na místě. Chystané zvýšení tarifů o osm procent a vyčlenění dalších dvou procent na odměny není sice ideální, ale zní vcelku rozumně.

Jistě, platy učitelů by mohly být vyšší, řada z nich by si to zasloužila. V poslední době ale rostou a rozpočet není nafukovací.

Platová situace tudíž není ve školství natolik kritická a bezvýchodná, aby to takto radikální krok ospravedlňovalo.

Ze strany školských odborů je to zřetelné gesto. Víc se jim vyjednávat nepodařilo, a tak přistupují k jednostranným ultimátům.

Což ovšem neznamená, že by na to vláda měla přistupovat. Či přesněji – nesmí. Protože jinak se začnou ozývat i další.

Vláda si za to může i sama. Svoji rozdavačnou a někdy až rozhazovačnou politikou vytvořila dojem, že „zdroje jsou“ a že jsou bezedné.

Je správně, že pohnula alespoň trochu s platy nahoru tam, kde to bylo nejvíc potřeba – například u pracovníků v sociálních službách a koneckonců i u učitelů. Jenže o další potřebné zdroje se připravila příliš plošným rozdáváním, o vyhazování peněz například na slevy na jízdném nemluvě.

„Už není o čem jednat,“ dušoval se ještě ve středu Andrej Babiš po konci vyjednávání se školskými odbory.

U moci se ovšem drží jen díky partnerství s levicí, politika jeho vlády je lemována rozdavačnou štědrostí a populismem. Tak uvidíme, jak dlouho mu jeho konečné slovo vydrží.