Jana Havligerová: Kreativita nezná hranic

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Loňské hospodaření státu skončilo lepším výsledkem, než se původně čekalo. Ani nižší deficit však nepřipravil rezorty o jejich oblíbenou činnost, a to jak na konci roku utratit „přebytečné“ peníze. Zvlášť velkou kreativitu prokázalo tentokrát ministerstvo životního prostředí.

Nápad vyrobit za 600 tisíc korun tisíc kusů spodního prádla, v dámské variantě s bobrem, v pánské pak s ptákem kormoránem, je skutečně bezkonkurenční.

Návrh, který padl pro změnu na ministerstvu vnitra, a sice uspořádat mezi zaměstnanci charitativní sbírku pro některou ze zemí třetího světa, a poté s nasbíranými věcmi, například botičkami vyslat letecký speciál, ale také nemá chybu.

Kreativitou ovšem nehýřili jen státní úředníci. Objevila se i tam, kde ji právem očekáváme. Díky vědcům z České zemědělské univerzity jsme se dozvěděli, že psi vnímají magnetické pole Země. K ohromujícímu závěru podle mluvčího univerzity dospěli po analýze dat chování sedmdesáti hafanů různých plemen, u nichž měřili, jakým směrem se postaví, když vyměšují venku a bez vodítka. Pak že na pořádnou vědu nejsou finance.

Majitelku krkonošského penzionu Modřín, která loni v létě při Svatovavřinecké pouti na Sněžku odmítla uspořádat pohoštění pro prezidenta Miloše Zemana a jeho svitu, vyšetřuje policie. Důvod? Nenávist vůči skupině osob a omezování jejich práva a svobod. Bravo. Už čekáme jen na to, kdy některý státní zástupce požádá o uvalení vazby na ni a jejího manžela. Mohli by ovlivňovat svědky a vzhledem k mizerné zimní sezoně hrozí úprk do zahraničí.