Jaroslav Bukovský: O nepotvrzených hypotézách

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Pod Olympem se stal zázrak. Zlé jazyky šířily fámu, že Řekové strávili jaro jen popíjením ouza, peprnou kritikou svých zachránců a provoláváním OXI v aténských ulicích.

Byla nepravdivá. Potvrdil to orgán v tomto směru nadmíru fundovaný, řecký statistický úřad ELSTAT. Podle něho tamní ekonomika během druhého čtvrtletí vzrostla. Odborníci přitom předpokládali opak a laikům vnucoval totéž jejich šestý smysl. Řecké zjevení má dvojí vysvětlení. To optimističtější je, že Řekové šli v houstnoucí atmosféře do sebe a co prodebatovali přes den na ulici, to dvakrát dohnali na přesčasech.

Pak je tu druhé možné vysvětlení. Jen několik dnů před zveřejněním čtvrtletních dat o vývoji ekonomiky oznámil svůj odchod šéf úřadu ELSTAT. Zda čísla dosčítal on, anebo práci dokončili kreativci, není zřejmé.

Jasný letní dovolenkový tip, který neudělá díru do rozpočtu, nabízí bavorská policie. Šestnáctiletá dívka našla v idylickém alpském jezeře Königsee zlatou cihlu. Poslušně ji ze dvou metrů vylovila, aby ji mohla odevzdat na policejním okrsku.

Policisté se obratem postarali o panevropskou teorii roku 2015: Někdo mohl cihlu ztratit, řekl tamní kapitán. Faktem zůstává, že jezero není až tak daleko od nechvalně známého Berchtesgadenu. Podle nejmenovaného zdroje mohla cihla kdysi propadnout plavkami cachtajícího se Martina Bormanna, který daroval svému šéfovi ke kulatinám vilku na sousedící hoře Kehlstein. Hypotéza, že šlo o regionální reklamu na podporu tamní turistiky, se přes urgence dosud nepotvrdila.