Jasný domácí signál horších časů před námi. Stagflaci se v Evropě nevyhneme

Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Finančními trhy obchází strašák jménem stagflace, což znamená období vysoké inflace doprovázené velmi slabým růstem, nebo dokonce ekonomickým poklesem, což postupně vede k rostoucí nezaměstnanosti. Aktuálně je růst dobrý, ale inflace představuje stále větší problém. Centrální bankéři doma i ve světě tedy zvyšují nebo bezprostředně plánují zvyšovat úroky, tedy cenu peněz.

To nevyhnutelně povede k ochlazení ekonomické aktivity a za normálních okolností by to následně posunulo inflaci na přijatelné úrovně. Ovšem agresivní ruská válka podle všeho v důsledku povede k přetrvávajícím vysokým cenám energií a jiných surovin. Vyšší náklady budou postupně probublávat ekonomikou do dalších nákladů, zvýšená inflace s námi zůstane delší dobu a snahy bankéřů tak nepovedou v případě inflace k prokazatelnému úspěchu.

Ke snížení ekonomického růstu naopak dojde velmi pravděpodobně. Jedním z používaných ukazatelů předpovídání horších časů v ekonomice je porovnání výnosů dvouletých a desetiletých dluhopisů. Dvouleté sazby ukazují, kam se pravděpodobně krátkodobě vydají úrokové sazby bezprostředně ovlivněné politikou centrálních bank.

Desetileté výnosy jsou naopak tržním odhadem pro ekonomiku dlouhodobě udržitelných (jinak řečeno rovnovážných) sazeb. Dostanou-li se dvouleté sazby výrazně výše než desetileté, zpravidla to signalizuje zjevné přiškrcení ekonomiky. Tento jev se nazývá negativní sklon výnosové křivky. Aktuálně jsou v Česku dvouleté sazby výše než desetileté, a to už čtyři měsíce, navíc v posledních dnech tento rozdíl dále narostl nad jedno procento. Tedy jasný domácí signál horších časů před námi.

Jak se počítá inflace, co najdete ve spotřebním koši:

Video placeholde
Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši • Videohub

Je ale třeba říci, že Česko je malá, otevřená ekonomika a velká část ekonomického dění je diktována vývojem u našich obchodních partnerů. V západní Evropě zatím proti inflaci nebojují, proto je sklon křivky pozitivní. V USA se naopak schyluje k opakovanému nárůstu sazeb, sklon křivky čtyři měsíce klesá a blížíme se k okamžiku, kdy si trhy začnou otázky o akutním přiškrcení ekonomického růstu klást. Můj osobní pocit je takový, že se v Evropě stagflaci nevyhneme. V lepším případě to bude relativně krátká epizoda. Ta horší varianta by byla bolestivá.