Pavel Otto: Kapři hibernují

Ilustrační foto, kapr

Ilustrační foto, kapr Zdroj: Mica Radek/Sedmicka

Vznikla nová pravicová partaj Republika. Založili ji exposlanci Věcí veřejných Babák, Drastichová a Chaloupka. Těm, kteří si v této souvislosti nevzpomenou na milník hororového žánru, film Noc oživlých mrtvol, připomínáme, že jde o zombie.

Ústavní soudce Musil upozornil na případ dopravní nehody z roku 2008, kdy projíždějící policejní hlídka zahlédla havarované auto a muže, který kolem něj pobíhal. Přestože dotyčný tvrdil, že sjel do příkopu, policisté mu naměřili 1,67 promile alkoholu. Muž dostal osmiměsíční podmínku.

O čtyři roky později Nejvyšší soud, jehož judikáty se mají všichni řídit, rozhodl, že svědectví policistů jako úředních osob je nepřípustné. Řekl tedy, že to, co jakýkoli policista ve službě na místě činu uvidí, je z pohledu soudu bezcenné. A takových případů je víc. Šéf Nejvyššího správního soudu Baxa verdikt svých kolegů komentoval v deníku Právo slovy: „svět se zbláznil“. Tak to už známe.

Teplé počasí někomu přeje a jinému ne. Třeba divočáci se množí jako pominutí. „Vrhají selata, což bude problém,“ řekl předseda novojičínských myslivců Ladislav Raffai. Naopak komárům teplo v únoru vysloveně nesvědčí. Přesněji řečeno, když je sněhu málo, na jaře se v lužních lesích netvoří jezera a nemají se pak kde líhnout. A kapři? Ti, podobně jako většina tuzemské populace ukolébané z faktu, že máme vládu vzešlou z voleb, hibernují. Zato šéf ANO Babiš maká. Vládne svými ministerstvy a médii, vyměňuje lidi a navrhuje zákony jako například ten o státních zaměstnancích. Takže spěte dál, Agrofert se o všechno postará.