Pavla Palaščáková: Putinův jízlivý humor

ruský prezident Vladimir Putin

ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Obsese celého světa Vladimirem Putinem patrně nemá hranic. Po dohadech, zda šéf Kremlu vážně onemocněl, pořídil si dítě nebo plastiku (dosud jsem se domnívala, že už ji má), se teď drby soustřeďují na jeho vnitřní život.

Podle ředitele CIA Johna Brennana je ruský prezident kvůli vývoji na Ukrajině stále nešťastnější. Další znalci však tvrdí, že Putin je naopak krajně spokojený, protože mu nic nečiní větší potěšení, než když se o něm hovoří a šíří se kolem něj až mysteriózní spekulace.

„Je to chlápek s velmi sardonickým smyslem pro humor,“ vysvětlil bulváru někdejší britský velvyslanec v Moskvě Tony Brenton. Ekonom a spisovatel detektivek Alexej Bayer věnoval analýze Putinovy duše sáhodlouhý článek. Podle něj je prezident pozér, malý chuligán, který zastydl v pubertě a inspiruje se hercem Jamesem Deanem a hokejistou Vjačeslavem Fetisovem zároveň.
Bayer se s Brentonem shoduje, že se ruský vladař vyznačuje nebývale cynickými vtípky. Připomíná jeho slavnou úspornou odpověď na dotaz moderátora Larryho Kinga, co se stalo s ponorkou Kursk. „Potopila se,“ prohlásil pár týdnů po katastrofě.

Podobného ražení je jeho výrok k porážce ukrajinské armády u Debalceve. „Prohra je vždycky bolestivá. Je to strastiplné, zvlášť když vás porazí bývalí horníci a traktoristi. Ale takový už je život,“ pravil muž, jehož vojenskou podporu separatistům si alespoň v duchu nepřiznají snad už jen recitátoři Dějin VKS(b). Jedno je přitom jasné: dokud se Putin dobře baví, válka určitě neskončí.