Tereza Zavadilová: Národní divadlo

ESM

ESM Zdroj: E15

Na youtube.com je přes pět tisíc odkazů na heslo „financial crisis explained“. Popisy jsou podobné: banka dá úvěr nespolehlivému dlužníkovi a půjčku zajistí cenným papírem, který vydá.

Tento papír prodá další bance, ta jej zabalí s dalšími podobnými papíry a jako prestižní finanční produkt s exotickým názvem pak prodává dál po světě. Všechno funguje, než nespolehlivý dlužník přestane splácet. Pak se tato — především americká — finanční inovace začne hroutit jak domeček z karet.

A v Evropě máme také jednu takovou inovaci. Fond ESM vydal tento týden své první krátkodobé dluhopisy, které jsou považovány za tak bezpečné, že investoři na nich nechtějí nic vydělat, ale dokonce za ně připlatí. Produkt je zhruba takový: vezmeme neprodejný nebo vysoce rizikový dluhopis státu z jihu Evropy.

Proženeme jej přes ESM a vznikne prestižní finanční produkt, který se prodává dál po světě. Češi mají zvláštní ustrojení, které posiluje schopnost vytvářet trapná gesta a pomýleně je vydávat za akty odvahy a odporu. Například: pokud nesouhlasím s tím, že sem jedou ruské tanky, přehodím směrové cedule, aby vojáci alespoň chvíli bloudili. Proti bolševikům si zacinkám klíči na Václaváku. Neoblíbenému politikovi nakreslím na plakát tykadlo.

Proti amnestii sundám prezidenta ze zdi. Byla bych pro to, aby naše gesta, když už postrádají obsah, byla alespoň důstojná a elegantní. Co se třeba hezky obléci a zazpívat si u Národního divadla, gestu našeho odporu proti nadvládě Rakušáků a Maďarů?