Tereza Zavadilová: Ženský sloupek

Viviane Redingová

Viviane Redingová Zdroj: profimedia.cz

Na web E15.cz dáváme často ankety, abychom věděli, co si naši čtenáři myslí. Tento týden u článku o nerovnosti platů mužů a žen v Německu, kde je situace podobně tristní jako v Česku, přistála následují anketa: Myslíte si, že mají ženy na stejné pozici vydělávat méně než muži?

Plných 27 procent návštěvníků našeho webu (kterých si jinak samozřejmě vážíme), si myslí, že ano. Říkám si, kvóty na ně!

Pak mi v e-mailu přistála zpráva od agentury Datank (říkají o sobě „informace v souvislostech“), která upozorňuje, že když mají být kvóty pro ženy do vedení firem, měly by být také třeba pro bezdomovce. Toto je extrém, obvyklý argument odpůrců kvót je, že ženy jsou natolik odlišné, že dobrou práci ani peníze nepotřebují, od toho mají pány tvorstva.

A tak jsem se zasnila a představila si pracovní svět, kde se myslí na odlišnost žen. Ženy dostávají placené volno bez návštěvy lékaře kdykoli v těhotenství, pět dní volna v měsíci na menstruaci a kdykoli v přechodu (většině žen je špatně).

Ženy dostávají mimoplatové benefity v podobě poukázek do fitness, ke kadeřníkovi a kosmetičce, potřebné volno na studium módních časopisů a příplatky na nákup oblečení, bot a šperků. Muži přece nechtějí, aby jejich sekretářky, zástupkyně či dokonce kolegyně vypadaly nehezky.

A firmy by to stálo méně než služební auta, která muži dostávají už ke středně manažerským pozicím. Tak takový svět nepotřebuje ženské kvóty a ženy v něm dokonce mohou brát o třetinu méně než muži ve stejných pozicích. V jiném světě ne.