Zahájení olympijských her: Česká televize čelí masivním hackerským útokům

Olympijské hry 2022

Olympijské hry 2022 Zdroj: Profimedia.cz

Olympijské hry 2022
Olympijské hry 2022
3
Fotogalerie

Zahajovací ceremoniál je tradiční slavnostní událostí na úvod olympijských her. Oficiální ceremoniál zahájení ZOH 2022 se konalo na Národním pekingském stadionu v pátek 4. února 2022 od 13 hodin středoevropského času. Čeští sportovci se na ceremoniálu představili v unikátní olympijské kolekci. Motiv kolekce vychází z prvků české vlajky. Inovovaná zimní čepice Raškovka, která si popularitu vydobyla už na předchozích olympijských hrách v roce 2018, nechybí ani tentokrát.

Českou vlajku nesla kapitánka hokejové reprezentace Alena Mills s krasobruslařem Michalem Březinou. 

Program ZOH 2022 i s českou účastí začal dva dny před zahájením her, ve středu 2. února, kdy turnaj v curlingu rozehrály smíšené páry. Českému páru bankéřů Paulových se vstup povedl a porazil své soupeře z Norska. O den později se pak v olympijské premiéře představily české hokejistky proti domácí Číně, kterou porazily 3:1.

Nejpamátnější zahajovací ceremoniály olympijských her:

Slavnostního zahájení se navzdory kontroverzím někteří světoví politici zúčastní. Mezi zahraničními hosty, kteří na zahajovací ceremoniál přijedou, je třeba ruský prezident Vladimir Putin, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, jeho polský kolega Andrzej Duda nebo saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, informovala agentura AFP.

Naopak američtí, britští, kanadští či australští politici na zahájení olympijských her nebudou. Tyto země již dříve oznámily diplomatický bojkot olympiády, který odůvodnily porušováním lidských práv v Číně. Premiér Petr Fiala minulý týden uvedl, že do Pekingu nepojede ani žádný z českých ministrů.

Česká televize čelí hackerským útokům

Internetové stránky České televize čelí masivnímu hackerskému útoku a jsou většinou nedostupné. Důvodem DDoS útoku, který zahlcuje servery, je zřejmě start zimních olympijských her (ZOH) v Pekingu. Česká televize to uvedla na twitteru.

„Dnes startuje olympiáda. A to je pravděpodobně i důvod, proč naše weby čelí vskutku masivnímu DDoS útoku. Děláme, co můžeme, ale prosíme o shovívavost... Jestli jste chtěli do HbbTV ČT nebo zkusit některou z našich mobilních aplikací, dnes na to bohužel není dobrý den. Kromě výpadku webů ČT nefungují ani aplikace. Snažíme se vše zprovoznit do zahájení ZOH, ale zatím to nemůžeme garantovat. Díky za pochopení, držte nám palce!“ uvedla ČT na oficiálním twitterovém účtu.