Bankéři slaví postup na olympiádě. Analytiku přenášíme i do sportu, říkají manželé

Český pár pro curling na ZOH 2022 v Pekingu, manželé Zuzana a Tomáš Paulovi.

Český pár pro curling na ZOH 2022 v Pekingu, manželé Zuzana a Tomáš Paulovi. Zdroj: World Curling Federation

Český pár Zuzana a Tomáš Paulovi v úvodním zápase Norskem
Zuzana Paulová s manželem Tomášem v olympijské premiéře proti Norům
Norské duo sleduje počínání Tomáše Paula
Norové gratulují českému páru k výhře v úvodním duelu ZOH 2022 v Pekingu
České emoce po neuvěřitelném vítězství na začátku olympiády, manželé Paulovi porazili Nory v prodloužení
7
Fotogalerie

Tomáš Paul je bankovním analytikem a ekonomem, Zuzana Paulová se stará v jiné bance o rozvoj personalizace a digitalizace. Před necelými dvěma měsíci si manželé vzali neplacené volno a počítače vyměnili za kameny a koště. Historicky první Češi, kteří se kvalifikovali na olympijské hry v curlingu, ve středu slavili v Pekingu první vítězství, když se jim podařilo porazit pár z Norska. Zkušenosti z banky se přitom hodí i ve vrcholovém sportu.

„Z práce analytika si přenáším návyky do sportu – ať už se to týká organizace tréninku, vyhodnocování výsledků, plánování sezony nebo vedení rozpočtu. Bez strukturované práce založené na datech to ve vrcholovém sportu nejde,“ řekl Tomáš Paul v rozhovoru pro Českou spořitelnu, kde pracuje.

Zimní olympijské hry 2022 přehledně >>>

V Paulově civilním povolání datového analytika je prý důležitá jakási „šťouravost“, datům musí umět porozumět, což se neobejde bez kontaktů v byznysu. A potřeba je vždy určitá míra sebekritiky. „Bez toho, aby si člověk přiznal svoje chyby a pracoval na nich, se nelze zlepšovat. V tom mi trochu pomáhá, že jsem puntičkář a rád mám vše přesně naplánované a zanalyzované. Takže bych řekl, že část svého přístupu v práci přenáším i do své sportovní kariéry,“ uvedl Paul.

V curlingu je klíčová matematika

Jeho žena Zuzana doplňuje, že konkrétně v curlingu je klíčová matematika. Hraje se totiž s pravděpodobností. Hráči musejí mít vyvinutý odhad, jak se bude jaký kámen chovat. „Jeden kámen třeba házíme šestnáctkrát a počítáme, s jakou pravděpodobností dopadne, abychom v hlavě měli přepočty, z kolika procent se nám co povede hodit,“ uvedla pro média Paulová, která si věří na páté až sedmé místo. Manželé soutěží v kategorii smíšených párů, jež byla zavedena teprve před čtyřmi lety v jihokorejském Pchjongčchangu.

Tomáš Paul hraje curling od šestnácti let, kdy ho k tomu přivedl kamarád z gymnázia. Dostat se do české reprezentace nebyl podle něj až takový problém. „Na české úrovni nemáme ani poloprofesionální sportovce, takže co se týče skloubení s pracovním životem, necítím žádný handicap,“ říká Paul. Curling, který pochází ze Skotska, v Česku hraje asi pět set lidí. V Praze a Brně jsou dohromady tři profesionální závodiště. „Samozřejmě v porovnání se světovou špičkou je to horší. Velké curlingové mocnosti jako Švédsko, Skotsko, Kanada, Čína, Rusko se těší z full-time profesionálů,“ dodal.

Trénovat chodí manželé zhruba třikrát týdně po práci a každý druhý týden jezdí na turnaje. Těsně před olympijskou soutěží si však vzali manželé na trénink dva měsíce neplacené volno, k čemuž jim dopomohl mimo jiné i sponzor.

Neběháme od čerta k ďáblu mezi různými světy

„Nechtěli jsme pustit tužky 26. ledna a sedmadvacátého odlétat,“ řekla před odjezdem Paulová. „Řekli jsme si, že potřebujeme trošku vyčistit hlavy a bylo to dobré rozhodnutí. Uklidnili jsme se, myslíme na jednu věc a máme v hlavě v pořádek. Neběháme od čerta k ďáblu mezi různými světy,“ dodala. Roční náklady na trénink a soutěžení odhadují Paulovi ve vyšších stovkách tisíc, což částečně pokryjí i výhry na turnajích.

Leccos ze sportu se podle Paula dá přenést do byznysu. „Curling mě naučil, jak moc důležitá je týmová spolupráce, a to se zase snažím přenášet do našeho pracovního kolektivu. Bez podpory týmu nikdy nemůžete mít tak kvalitní výsledky,“ domnívá se bankéř.

Do olympijské soutěže vstoupili tento týden vítězně, když v úvodním zápase porazili Kristin Skaslienovou a Magnuse Nedregottena z Norska, kteří jsou shodou okolností také manželé. Emoce však Paulovi krotili, zvláště když se Norům nepodařil poslední kámen. „Curleři se snaží tolik neradovat, pokud vyhrají chybou soupeře. A tohle byl prohraný zápas soupeřů, ne úplně náš vyhraný,“ řekla Paulová, která přiznala, že na ni a jejího muže přece jenom dolehl tíživý tlak sledovaných her, což vyústilo v řadu chyb.

V březnu už zase oba usednou zpátky k počítačům. A čas se najde i na další záliby. „Moji druhou vášní je zpěv. Už od dětství zpívám v pěveckém sboru. Míváme pravidelně jednou týdně zkoušky, nějaká soustředění a koncerty,“ přiznává Tomáš Paul nečekaný koníček.