Čína Rusko nezachrání. Rusy čeká technologická a ekonomická zaostalost, domnívá se tamní ekonom

Demonstrace před německou ambasádou v Praze (26. února 2022)

Demonstrace před německou ambasádou v Praze (26. února 2022) Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Státy soutěží v tom, kdo uvalí nejtvrdší sankce na ruskou politickou elitu a s ní spojený byznys. Restrikce ovšem nejvíc dopadnou na ruské firmy a občany. „Z dlouhodobého hlediska čeká zemi silná ekonomická zaostalost – Evropa sníží odběr ruských surovin a Rusko je bude nuceno prodávat za nízké ceny Číně. Zemi budou navíc chybět čipy,“ předvídá rektor Nové ekonomické školy Ruben Enikolopov v rozhovoru, který vyšel na zpravodajském portálu Meduza. Níže nabízíme překlad rozhovoru.

USA a další země oznámily sankce proti Rusku. Postihly především banky a technologický export. Začněme bankami – jak tvrdé jsou podle vás tyto sankce a jak ovlivní jejich práci?

Nejtvrdší jsou sankce proti VTB. Pokud jsem to pochopil správně, lidé, kteří žijí v USA, a ruští občané, kteří mají dlouhodobá víza, nebudou moci mít účty u VTB. Jejich klienti budou moci používat bankovní karty pouze v Rusku. To bude problém hlavně pro lidi v zahraničí – banka má zakázáno provádět platby v dolarech a nebude moci provádět mezinárodní transakce.

Klienti dalších bank, na něž se sankce vztahují – Alfa-Bank a dalších – by v tuto chvíli neměli mít problémy. Pokud sankce zůstanou ve stávající podobě, nedotkne se to zákazníků, ale samotných bank. Nebudou moci získat finanční prostředky na mezinárodních trzích, ale po roce 2014 se jim to stejně moc nedařilo. Všechno zlé se stalo už tehdy. Bez tohoto financování přežijí a již k tomu vydaly prohlášení.

Zas tak velká rána to tedy není. Je to brzda ve vývoji, ale není to katastrofa, hlavně v krátkodobém horizontu. Zejména s ohledem na to, že jim centrální banka přislíbila podporu. Ale zatím to evidentně nejsou nejtvrdší sankce.

Pokud si klient VTB bude chtít něco koupit v Číně, bude to moci udělat?

Zajímavá otázka. Nejsem si jistý, zda existuje funkční systém pro převod mezi rubly a jüany. Eurům a dolarům se jde vyhnout, ale nejsem si jistý, zda takový systém existuje i pro drobné transakce. AliExpress má zastoupení v Rusku, což znamená, že s nákupem na platformě nebudou žádné problémy. Budou si účtovat nákupy v rublech a pak si problém s převodem vyřeší sami.

Co se stane s „VTB Investments“ (investiční platforma banky), která obchoduje s cennými papíry?

To mi není jasné. Myslím, že toho, co drobní investoři už vlastní, by se sankce dotknout neměly. Ale pro obchodování se zahraničními cennými papíry na zahraničních trzích jsou zapotřebí dolary, což může být problém.

Co obnáší sankce na SDN (Seznam vybraných státních příslušníků a organizací)? Že zástupci VTB jednoduše nebudou moci s Američany nijak komunikovat?

Znamená to, že jakékoli vazby mezi VTB a zahraničními protistranami budou přerušeny. I když to není formálně zakázáno, nikdo se do toho nebude pouštět. A nejen Američané. Už se to stalo v roce 2014 – Číňané odmítali jednat s ruskými bankami, protože se báli sekundárních sankcí. Pro Čínu to navíc není žádná velká ztráta. Riziko rozchodu s USA je pro ni mnohem větší než ztráta ruských klientů. Jinými slovy VTB je teď v naprosté izolaci a funguje pouze v rámci Ruska.

Ukazuje se, že se na zbytek bank jako Gazprombank, RSHB, Alfa-Bank, Moscow Credit Bank sankce skoro nevztáhly?

Jsou ve větším riziku než dříve. Dostaly jakési upozornění, že jsou další, a pokud dojde k nové eskalaci a novým sankcím, pak půjdou cestou VTB.

Kterým směrem lze tyto sankce rozšířit?

Více než to, co udělali s VTB, pravděpodobně nelze udělat. Ještě více bank však mohou zasáhnout stejná omezení jako VTB.

Vyčlení vláda nějaké peníze na podporu těchto bank a kolik to bude stát?

Ruský bankovní systém byl doteď ve velkém zisku. Nemyslím si, že budou mít nějaké problémy s kapitálem. Přesto jejich hlavním trhem zůstane Rusko. Je ovšem jasné, že zásadní je export a import a všechny firmy, které pracují pro zahraniční trh, budou muset využívat jiné banky.

Centrální banka může poskytnout VTB dolarovou likviditu, pokud nastanou problémy se směnou za dolary (pozn. redakce: V době zveřejnění článku probíhá diskuze nad uválením sankcí na dolarové rezervy ruské centrální banky.). To znamená, že je to spíše otázka likvidity než finanční podpory. Pokud se zpřísní sankce, pak se může vše změnit. Zatím bych žádné injekce od centrální banky nečekal.

Video placeholde
Sestřih záběrů z války na Ukrajině k 26.2.2022 • Twitter

Jak ovlivní spotřebitele zákaz dovozu špičkových technologií?

Výrazně to zpomalí hospodářský růst Ruska. To neznamená, že budeme všichni drasticky chudší, ale to, že Rusko bude ekonomicky stále více zaostávat. Dosud byly uvaleny středně silné sankce, ale očekávám, že se zpřísní v průběhu následujících dní, pokud se situace bude vyvíjet podle negativního scénáře.

Proč chce americký prezident Joe Biden zakázat přesně půlku exportu high-tech výrobků ze Států do Ruska? Je v tom nějaká logika?

Myslím, že se do budoucna mohou sankce zpřísnit. Kromě toho jsou určité zakázky, které bude možné dokončit. Například pokud ty výrobky už byly vyrobeny na objednávku pro ruské klienty, byly zohledněny i zájmy těchto firem. Ale tuším, že uzavřít nové smlouvy bude velmi náročné.

Do jaké míry bude Čína schopna nahradit technologie, o které Rusko přijde kvůli sankcím?

Rozhodně ne v plné míře. Čína je také velmi závislá na USA. Zatím nejsou schopni vyrábět polovodičové čipy. A nevím, jestli to v budoucnu dokážou. Část technologie sice získáme z Číny, ale se zpožděním a budou zhruba o pět let zastaralejší než ty úplně špičkové.

Takže je to jediné, v čem nám může Čína pomoct?

Ano, to je maximum, co lze od Číny očekávat. Tomu však nelze říkat „pomoc“. Když říkáme, že Čína někoho zastoupí, musíme pořád mít na mysli, že to pro nás bude za méně výhodných podmínek než dříve. Čína pro nás nechce nic obětovat. To platí pro plyn i ropu – plyn sice můžeme přesměrovat do Číny, ale za nižší cenu.

Jak důležitý je ruský trh pro americké dovozce?

Nehraje pro ně tak velkou roli. Přestože je situace pro jednotlivé výrobce nepříjemná, není to nic hrozného. Ruská ekonomika je velmi malou součástí globální ekonomiky a na americké poměry jde o malé množství peněz. Nyní ve Státech panuje tak negativní postoj k Rusku, že jakákoliv společnost, která se bude snažit lobbovat za zvýhodněné podmínky, sice může něco získat, ale jen v minimálně podobě.

Dá se říci, že se Rusko na sankce připravilo?

Dá se to tak říct. V průběhu posledních sedmi let od vstupu na Krym bylo Rusko stále méně integrováno do světové ekonomiky. Kvůli tomu se vyvíjelo pomalejším tempem a neustále zaostávalo v ekonomickém růstu. Na druhou stranu se stalo méně závislé.

Zahraniční investice se snížily téměř na nulu. Portfoliové investice byly realizovány přes veřejný dluh, časem se pravděpodobně také zastaví nebo se ještě sníží. Ale samozřejmě se Rusko stalo mnohem méně závislým na světové ekonomice. Můžeme například pozorovat, o kolik poklesl kurz rublu teď ve srovnání s rokem 2014 (pozn. redakce: V roce 2014 klesla hodnota rublu o 72 procent. V čase rozhovoru klesla hodnota rublu o osm procent.)

Hlavní problém je v tom, že v krátkodobém horizontu není účinek sankcí tak velký právě proto, že Rusko je odděleno od světové ekonomiky. Ale ve střednědobém horizontu začne Rusko velmi zaostávat za světovou ekonomikou.

Jaké jsou vyhlídky Ruska obecně? Může nějak kompenzovat škody vnitřním růstem nebo obchodem se sousedními zeměmi?

Těžko říct. Ale ještě před eskalací situace šlo mluvit o růstu HDP pod tři procenta. Nyní se bavíme o tom, zda prolomíme nulu nebo ne. Ta pravděpodobnost je velmi nízká. Můžeme se asi přeorientovat na export do zemí Asie a Afriky, ale to zjevně nebude stačit a plně nedokáže vykompenzovat ty ztráty.

Inflace poroste a příjmy s ní pravděpodobně neudrží krok. Máme navíc strukturální problémy v ekonomice. Ekonomika od roku 2014 stagnuje – ve skutečnosti začala stagnovat ještě dříve, jen se to zrovna spojilo s anexí. Růst příjmů byl v loňském roce tažen téměř výhradně vládními platbami.

Z ekonomického hlediska lze jen těžko očekávat něco jiného než pokles příjmů obyvatelstva. Budeme si žít lépe než v Íránu, protože má Rusko oproti Íránu jednoduše náskok. Ale bude to země, která pracuje jen sama pro sebe.

Dosud přitom nebyly zavedeny žádné sankce vůči energetickým firmám. Myslím hlavně proto, že si to státy nemohou dovolit. Je zima a nemají čas na změnu. V horizontu několika měsíců ale udělají vše pro diverzifikaci a snížení rizik plynoucích z ruských energetických dodávek.

Je to skutečná vyhlídka?

Úplné ukončení odběru ruských surovin je málo pravděpodobné, ale výrazné snížení a úplná minimalizace závislosti na ruských energetických zdrojích jsou možné. A bude to velká rána. Můžeme je sice začít prodávat Číně, ale obecně to znamená propad ekonomiky.

Mohlo by se to stát už za pár měsíců?

Ano, až se bude blížit léto.