Úřad pro kybernetickou bezpečnost bude u voleb v pohotovosti

Turisté a Češi žijící v Portugalsku přišli 20. října odevzdat svoje hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny na velvyslanectví České republiky v Lisabonu.

Turisté a Češi žijící v Portugalsku přišli 20. října odevzdat svoje hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny na velvyslanectví České republiky v Lisabonu. Zdroj: ČTK

Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek odevzdal 20. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny ve volební místnosti v Základní škole Jana Šoupala v Ostravě.
Odvolil už i předseda Pirátů Ivan Bartoš
První den voleb do Poslanecké sněmovny ČR
První den voleb do Poslanecké sněmovny ČR
Průběh voleb do Parlamentu ČR
6
Fotogalerie

Brněnský úřad pro kybernetickou bezpečnost bude v době konání prezidentských voleb v polovině ledna v pohotovosti. K zásahu bude připraveno až 25 odborníků. Mluvčí úřadu Radek Holý řekl, že nedá se vyloučit další hackerský útok. Útok po ukončení sněmovních voleb loni v říjnu způsobil výpadky volebních webů Českého statistického úřadu, vyšetřuje ho policie.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) funguje od loňského léta, mimo jiné zajišťuje podporu v případě kybernetických útoků. "Spolupráce se statistickým úřadem funguje už od předchozích voleb, připravujeme se společně na to, že se i u těchto voleb může objevit něco podobného. Že někdo něco může jen vyzkoušet nebo může mít nějaké nekalé úmysly," uvedl Holý.

Odborníci a analytici úřadu budou v pohotovosti a propojeni se statistickým úřadem, ministerstvem zahraničí i ministerstvem vnitra, stejně jako u předchozích voleb. V momentě, kdy statistický úřad či nějaký jeho partner nahlásí, že se děje něco nestandardního, úřad bude k řešení problému nápomocný.

"Odhadujeme, k jakým útokům může dojít, o možnostech víme od našich národních partnerů i od těch zahraničních. Útočník je ale vždy o krok či dva napřed. Nejdříve se musí zjistit, že útok probíhá, analyzovat ho a teprve poté se rozhodnout, jaké kroky vůči danému útoku podniknout," uvedl Holý.

Podle něj je to podobné, jako když člověk jede s autem do servisu. Nejprve se na diagnostice zjišťuje, kde je problém, a teprve pak se navrhuje řešení. "Záleží na spoustě parametrů. Někdy útok zachytíte přímo, je viditelný, jindy to může trvat déle," řekl mluvčí.

Policie hackerský útok, který loni v říjnu po ukončení sněmovních voleb způsobil výpadky volebních webů ČSÚ, stále prověřuje. Útok 21. října při sčítání hlasů dočasně znepřístupnil informační stránky úřadu pro veřejnost, volební výsledky neovlivnil.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka