Glosa Martina Čabana: Program, který potřebujete

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Vysmívat se Andreji Babišovi za gramatickou chybu v názvu programu je vděčné, ale dlouho s tím člověk nevystačí. Ano, pokud chci využít fatalistický pokřik „teď, anebo nikdy“, mohu pod tlakem stručnosti ušetřit písmenko v užité spojce, ale nemohu ignorovat vylučovací poměr mezi oběma větnými členy a ušetřit čárku před touto spojkou.

Babišovo heslo „Teď nebo nikdy“ je chybné, znamená zhruba „teď i nikdy“, tedy vlastně nic. Šéf ANO není jediný, kdo v této věci chybuje, ale je první, kdo si chybu vetkl do titulu programu. Vetkl tam však i jiné věci.

Program ANO je údajně „ten jediný program, který potřebujete“. Co přesně má znamenat tento slogan, také není jasné, ale jisté je, že v růstu mezd se Babiš shodne s levicí, na nižších daních a kultivaci podnikatelského prostředí s pravicí, na odmítání eura s ODS, na zrušení superhrubé mzdy s ČSSD.

A ani v programu ANO se nedočtete, z čeho se to všechno zaplatí. Stručně řečeno, Babiš vyráží do boje proti tradičním stranám s velmi tradičním předvolebním programem.