Komunisté svolají mimořádný sjezd. Filip nebude obhajovat post předsedy

Vojtěch Filip v rozhovoru pro Blesk

Vojtěch Filip v rozhovoru pro Blesk Zdroj: Jakub Poláček / Paparazzi

Vedení KSČM
KSČM si osladila prohru dortem
Vedení KSČM
Volební štáb KSČM
Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada
6
Fotogalerie

Kvůli volebnímu debaklu svolá KSČM na duben příštího roku mimořádný sjezd. Na dnešním zasedání ústředního výboru KSČM nikdo z vedení strany odvolán nebyl. Dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip na mimořádném dubnovém sjezdu strany nebude obhajovat funkci, zájem o ni má jeho oponent Skála. Širší vedení strany se také rozhodlo, že do lednové prezidentské volby vlastního kandidáta nepostaví. 

Skála po jednání novinářům řekl, že s Filipem vedou roky diskusi o tom, co má být prioritou KSČM. "Já osobně razím názor, že musíme dohnat kritické nálady, stát se jejich mluvčím. Pokusit se rozkročit víc napříč znepokojenou veřejností, začít budovat jakýsi blok z různých organizací, občanských hnutí, odborových organizací. To je moje linie a myslím si, že volby ukázaly, že to je asi správným směrem," uvedl.

Místopředseda Jiří Dolejš se zatím nerozhodl, zda bude funkci obhajovat. Novinářům řekl, že mimořádný sjezd se uskuteční po cyklu jednání organizací na všech úrovních, které strana tak jako tak plánovala uspořádat. Rozhodne se podle podpory, jakou během přípravy sjezdu z regionů ucítí. Filip uvedl, že případnou podporu pro to, aby v čele KSČM zůstal, bude směřovat na jiné kandidáty. "Nechystám se k tomu, ale je třeba reflektovat vůli krajských a okresních organizací. Ale předpokládám zcela jednoznačně, že podporu pro sebe budu spíše přenášet na někoho, kdo si myslím, že by mohl být úspěšným předsedou," řekl na dotaz, zda ho mohou spolustraníci zviklat ke změně názoru.

O důvodech volební prohry diskutovali členové širšího vedení strany od 14:00, krátce před půl osmou schůzi ukončili. O výsledcích by měl novináře zanedlouho informovat předseda strany Vojtěch Filip. V čele komunistů stojí 12 let.

Podle europoslanyně Kateřiny Konečné na ústředním výboru "vystoupili snad všichni". Během debaty členové ústředního výboru rozebírali, proč strana ve volbách propadla, i na chodbách stranického sídla.

Většina se přikláněla k tomu, že k případnému vyvození personální odpovědnosti je třeba hlubší analýza. Členové širšího vedení také chtěli, aby měly možnost se k neúspěchu vyjádřit základní a poté krajské organizace.

Komunisté se dnes bavili i o prezidentské volbě. Podle informací ČTK se rozhodli svého kandidáta do voleb nevyslat.