Pro vydání Babiše je pravice, Piráti a ČSSD. Okamurovci a komunisté vyčkávají

Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: ČTK

Andrej Babiš.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš
Poslanecká sněmovna
sněmovna (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

SPD a komunisté si počkají, s čím policie přijde. Pokud se její nová žádost nebude zásadně lišit od té minulé, tvrdí, že podpoří žádost vyšetřovatelů kauzy Čapí hnízdo.

Možná už příští měsíc bude Poslanecká sněmovna opět hlasovat o vydání lídra ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Policie už požádala dolní komoru, aby je zbavila imunity a mohla tak pokračovat ve vyšetřování, jak jí ukládá zákon. „Mohu potvrdit, že sněmovně byla doručena žádost o vydání dvou poslanců v kauze Čapí hnízdo,“ uvedla mluvčí dozorujícího Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

„Jsem překvapen rychlostí a urputností policie. Všechny její kroky mě stále přesvědčují, že je to čistě politická kauza,“ reagoval Babiš s tím, že „starý korupční systém“ z něj má strach.

Pro rozhodování zákonodárců bude klíčový postoj mandátového a imunitního výboru, který jim doporučí, zda mají žádosti vyhovět, nebo ji zamítnout. Členové výboru, kde budou mít převahu jednoho hlasu ANO s uskupením Tomia Okamury, mají být zvoleni dnes.

ODS, lidovci, TOP 09 a Starostové jsou spolu s Piráty a ČSSD jednoznačně pro vydání Babiše a Faltýnka. „Policejní žádost je krok očekávaný a správný. Situace se od minulé žádosti nijak zásadně nezměnila,“ uvedl kandidát Pirátů na místopředsedu sněmovny Vojtěch Pikal. Bude hlasovat pro vydání, stejně jako zbytek pirátských poslanců. „Klub sociální demokracie bude stejně jako při hlasování v minulém funkčním období podporovat vydání obou poslanců,“ konstatoval jeho šéf Jan Chvojka.

SPD a komunisté si nechávají pootevřená zadní vrátka. „Pakliže nebudou v žádosti žádné další informace nad rámec těch, které jsme dosud zprostředkovaně měli, budeme hlasovat pro vydání,“ řekl E15 Okamura v narážce na skutečnost, že v minulém imunitním výboru nemělo hnutí Svoboda a přímá demokracie své zástupce. „Nyní se v první řadě musíme seznámit se spisem, situace je jiná než před volbami. Náš klub se poradí a rozhodne,“ dodal předseda SPD. Komunisté si počkají na doporučení imunitního výboru.

Pravice, Piráti a ČSSD mají ve dvousetčlenné komoře dohromady 85 hlasů. Podle nedávného průzkumu Českého rozhlasu by pro policejní žádost zvedlo ruku 91 zákonodárců.

Kdo má být v imunitním výboru

ANO: Stanislav Berkovec, Milan Feranec, Josef Hájek, Taťána Malá, Monika Oborná, Ladislav Okleštěk, Helena Válková, Adam Vojtěch

Demokratický blok: Miroslava Němcová a Marek Benda za ODS, Vít Kaňkovský za KDU-ČSL, Miroslav Kalousek za TOP 09 a Petr Gazdík za STAN

Piráti: Jakub Michálek, Lukáš Bartoň

SPD: Miloslav Rozner, Radek Rozvoral

KSČM: Stanislav Grospič

ČSSD: Kateřina Valachová