Vládce luxusu Bernard Arnault je nejbohatším člověkem světa. Celkově miliardáři zchudli

Bernard Arnault je podle žebříčku amerického Forbesu a RTT News nejbohatším člověkem světa.

Bernard Arnault je podle žebříčku amerického Forbesu a RTT News nejbohatším člověkem světa. Zdroj: Reuters

Nejbohatší Evropan Bernard Arnault má čisté jmění v odhadované hodnotě 186,3 miliard dolarů.
Bernard Arnault vládne luxusnímu impériu LVMH. Pod něj paří i italský výrobce bot Tod's.
Bernard Arnault v muzeu Louve
Elon Musk je teď druhým nejbohatším člověkem na světě, uvádí žebříček Bloombergu.
5
Fotogalerie

Francouzský miliardář a šéf maloobchodního řetězce luxusní módy Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) Bernard Arnault se podle žebříčku magazínu Forbes stal nejbohatším člověkem planety. Na druhou příčku odsunul šéfa automobilky Tesla a sociální sítě Twitter Elona Muska. Hodnota Arnaultova jmění pdosáhla 211 miliard dolarů. Miliardářů v žebříčku ubylo, českých zástupců je v něm naopak více.

Téměř polovina světových miliardářů je chudší než před rokem, píše Forbes. Souhrnná hodnota majetku miliardářů v žebříčku letos dosáhla 12,2 bilionu dolarů, loni v březnu to bylo o 500 miliard dolarů více. Do žebříčku se také oproti loňskému roku dostalo méně lidí.

Čechů je naopak v žebříčku více, 11. Vede mezi nimi Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem v hodnotě 16,5 miliardy dolarů, celosvětově se umístila na 101. příčce a posunula se o tři místa vzhůru. 

Musk zažívá období plné zvratů. Jeho majetek se ztenčil z loňských 219 miliard dolarů na 180 miliard dolarů. Loni v dubnu Musk oznámil záměr převzít sociální síť Twitter za 44 miliard dolarů. Později se pokoušel z obchodu vycouvat, Twitter jej ale zažaloval, aby jej přiměl k dokončení již dojednané transakce. Musk tak nakonec musel dokonce prodat část akcií automobilky Tesla, aby transakci dokázal financovat. 

Když Musk Twitter nakonec v loni říjnu převzal, slíbil, že sociální síti vdechne nový život. Zatím se ale zapletl do řady potíží, z nichž některé sám vyvolal. Pustil se například do sporu s Applem kvůli reklamě na Twitteru, kterou technologický gigant výrazně omezil. I další inzerenti se ale od Twitteru začali po převzetí Muskem odklánět. Množí se i stížnosti uživatelů na nový algoritmus, který vybírá, jaké příspěvky jim zobrazí. Odpor vyvolává i postupné zpoplatňování služeb na sociální síti.

Majetek Bernarda Arnaulta

Podnikání Bernarda Arnaulta je v kontrastu s Muskem prosté dramatu. Francouzův majetek sestává převážně z podílu 48 procent v módním gigantu LVMH, jež vlastní návrhářské značky, jako jsou Fendi, Christian Dior nebo Givenchy.

Arnault se dlouhodobě pohybuje poblíž špičky žebříčku nejbohatších lidí světa. Hodnota jeho majetku ale nikdy nerostla tam prudce jako případě amerických technologických podnikatelů jako například Jeff Bezos či Mark Zuckerberg, kteří doplatili na zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou Fed. Arnaultův byznys naopak těží z odvolání covidových omezení, což nastartovalo jak cestovní ruch, tak poptávku po luxusním zboží.