Lufthanse zplihla křídla. Vykázala rekordní ztrátu

Největší evropské aerolinky Lufthansa bojují s krizí v oboru.

Největší evropské aerolinky Lufthansa bojují s krizí v oboru. Zdroj: Reuters

Do letního letového řádu Lufthansy přibyly dvě desítky míst.
Odmrazování letadla společnosti Lufthansa
3
Fotogalerie

Německé aerolinky Lufthansa skončily své loňské hospodaření kvůli koronakrizi rekordním prodělkem 6,7 miliardy eur, zhruba 175,5 miliardy korun. V roce 2019 měly zisk 1,2 miliardy eur. Šéf podniku Carsten Spohr pro letošek předpokládá nižší provozní ztrátu. Nabídka letů podle něj tento rok dosáhne 40 až 50 procent úrovně z roku 2019. Předchozí prognóza přitom počítala s 60 procenty. Podnik opět nevyplatí dividendu.

Největší evropské aerolinky za poslední loňské čtvrtletí vykázaly nižší čistou ztrátu, než se čekalo, konkrétně 1,14 miliardy eur. Analytici předpokládali, že od října do prosince společnost prodělá až 1,24 miliardy eur.

Lufthansa se stejně jako ostatní letečtí přepravci potýká s negativními dopady pandemie a musela si sjednat státní pomoc devět miliard eur, aby se vyhnula hrozbě bankrotu. Spohr předpokládá, že ji společnost letos celou nevyčerpá s tím, že aerolinky v prvním kvartále měsíčně přijdou v průměru o 300 milionů eur.

„Od léta očekáváme silnější poptávku, jakmile se díky rozšíření testů a očkování uvolní cestovní omezení,“ řekl Spohr. Lufthansa počítá s krátkodobým zvýšení nabídky na sedmdesát procent úrovně před koronavirovou krizí.

Do letního letového řádu Lufthansy přibyly podle agentury Reuters dvě desítky míst z Frankfurtu nad Mohanem a třináct destinací z Mnichova. Počítá se mimo jiné s Karibikem, Kanárskými ostrovy a Řeckem.