Co vám (ne)uteklo: Mička uspěl s oddlužením, Fed srazil akcie, developeři couvají z nájmů...

Video placeholde
Vizualizace projektu Lappi Hloubětín
Vizualizace koupelny v projektu Lappi Hloubětín
Prefa koupelna ve vzorovém bytě projektu Suomi Hloubětín.
Projekty Suomi a Lappi Hloubětín developera YIT.
Vizualizace developerského projektu Parvi Cibulka společnosti YIT
19
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Mička uspěl s oddlužením. Soud shledal lehkomyslnost, nikoli nepoctivý záměr

Městský soud v Praze v pondělí povolil oddlužení bývalému vlastníkovi módní značky Kara Michalu Mičkovi, který podnikal též s obchodním řetězcem Pietro Filipi. Zkrachovalý podnikatel na sebe podal insolvenční návrh loni koncem dubna. Jako fyzická osoba dluží nejméně 120 milionů korun.

Developeři couvají z nájemního bydlení. Nevědí, za kolik bytové domy postaví

Nájemní bydlení nejspíš nebude takovým šlágrem, jak se dosud zdálo. Velký pražský developer YIT ustoupil od plánu pronajímat byty ve svém projektu Lappi Hloubětín a vrací se naplno k prodeji do osobního vlastnictví. Další developeři si výstavbu nájemních domů rozmysleli poté, co kvůli cenovým turbulencím na trhu nedokázali stanovit, za kolik hotové projekty prodají investorům do realit. Nutno podotknout, že řada velkých hráčů nájemním bytům nadále věří a své plány nemění.

Projekty společnosti YIT. Část měla sloužit k nájemnímu bydlení

Francouzské jaderné reaktory mají vážné potíže. Země místo exportu elektřinu dováží

Tradiční vývozce elektrické energie je už třetí měsíc čistým dovozcem. Francie, jež za normálních okolností zásobuje okolní státy, čelí neplánované a protahující se odstávce části reaktorů. Pro Evropu přišla v nejméně vhodnou dobu, kdy se kontinent potýká s prudkým zdražením energií. Ve Francii se začíná hovořit o tom, že by její stárnoucí jaderné elektrárny potřebovaly něco na způsob Marshallova plánu, aby přežily.

Prohlášení Fedu poslalo akcie na nové dno. Je to nákupní příležitost, míní experti

Americká centrální banka Fed ve středu dle očekávání investorů i ekonomů naznačila, že v březnu zvýší klíčovou úrokovou míru. Jejím prostřednictvím ovlivňuje ceny úvěrů v ekonomice. Oznámení vyvolalo v USA další výplach na akciových trzích. Zlevňovaly cenné papíry i mnohých velkých a dlouhodobě ziskových firem, včetně Amazonu, Netflixu či Meta Platforms. Podle některých expertů a investorů je však současná situace skvělou příležitostí k nákupu.   

RSJ prohlubuje spolupráci s Panattoni. Investuje miliardu do nové průmyslové haly u D11

Investiční skupina RSJ se osměluje v oboru průmyslového developmentu. Ve spolupráci s americkou společností Panattoni Europe chystá už druhý projekt logistické haly a i tentokrát na něj vynaloží desetimístnou sumu. Nový industriální park vyroste u Hradce Králové, u dálnice D11.

Bezplatný Gmail na vlastní doméně končí. Nastává éra placených tarifů

Letos to bude deset let, co skončila bezplatná služba Google Apps. Firma umožnila vytvořit si plnohodnotný googlovský účet na vlastní internetové doméně. Kdo tuto službu využíval z dřívějška, mohl si ji ponechat. Jen nešla nově zaregistrovat. Za pár měsíců ale Google zruší i původní bezplatnou nabídku.

Bitcoin není digitální zlato. Investor Vávra hodnotí nynější propady akcií a kryptoměn

Hlavní akciové indexy ve Spojených státech procházejí nejtěžším obdobím od začátku pandemie. Benchmark S&P 500 za leden ztrácí kolem osmi procent, technologický Nasdaq Composite dokonce zhruba čtrnáct procent. Příčinou jsou podle investora a exšéfa Komerční banky Radovana Vávry obavy ze zvyšování úrokových sazeb. „Pokud se americká centrální banka Fed zachová jako tuzemská ČNB, vyvolá tím ve Spojených státech recesi,“ varuje Vávra v rozhovoru s deníkem E15.

Miliardář varuje před superbublinou, upířím trhem a kolapsem amerických akcií

Britský investor a spoluzakladatel bostonské investiční společnosti GMO Jeremy Grantham očekává obrovský propad trhů. Americké burzy jsou podle jeho názoru ve čtvrté superbublině za posledních sto let. Uvedl to ve svém komentáři Divoká mela může začít. Grantham je dlouhodobě známý podobnými skeptickými názory.

Burzovní všehomír je pryč. Investory děsí krvavé zítřky a Rusové za to nemohou

Investoři hledí vpřed s hrůzou v očích. Neuróza na trzích je teď nejsilnější za zhruba poslední rok a vyhlídky se jen horší. Alespoň tak praví index strachu VIX odrážející hrozbu tržního propadu, který momentálně atakuje úrovně z přelomu let 2020 a 2021, kdy vrcholila doposud nejsilnější vlna pandemie. Důvodů je hned několik, vznikl z nich toxický tržní koktejl.

Čeští investoři si oblíbili polské reality. Skupují sklady i kanceláře a stavějí stovky bytů

Investoři z Česka dobývají polský trh. Nabídka tuzemských nemovitostí k prodeji je od začátku pandemie velmi omezená, a tak vyrážejí utrácet do blízkého zahraničí. V rámci regionu střední a východní Evropy (CEE) ukrajují hlavně díky obchodům v Polsku už téměř pětinový podíl, a stavějí se tak po bok tradičních investorů z řad německých, amerických či mimoevropských fondů. Polský trh láká svou rozlohou s více než desítkou velkoměst, stále relativně dostupnými cenami i atraktivními výnosy.

Konec pohádky. Robinhood přichází o aktivní uživatele, krvavý propad akcií pokračuje 

Vzestup drobných investorů a tradingové platformy Robinhood byl jeden z velkých byznysových příběhů loňského roku. V červenci společnost slavně vstoupila na burzu, od té doby se však potýká s celou řadou problémů. To vyústilo i v neuspokojivé kvartální výsledky, v jejichž reakci hodnota akcií Robinhoodu poklesla o dalších 15 procent. Celkově tradingová platforma ztratila za půl roku veřejného obchodování 75 procent tržní valuace.