ANALÝZA: STAN se propadlo v malých obcích, ANO uspělo v menších městech

Andrej Babiš, ANO

Andrej Babiš, ANO Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Zisky a ztráty zastupitelů
2
Fotogalerie

Voliči si vybrali nové složení obecních a městských zastupitelstev. Analýza celkových výsledků ukazuje, že ze sněmovních stran nejvíce propadlo hnutí STAN, které přišlo dohromady téměř o třetinu svých zastupitelů – a to především v nejmenších obcích. Naopak lehce si polepšilo hnutí ANO nebo SPD. Patrný je zároveň pokračující strmý pád levice, která přišla dohromady o další dva tisíce mandátů. Podrobná datová analýza webu E15 shrnuje zisky a ztráty jednotlivých stran.

Komunální volby se v Česku letos konaly v celkem 6243 obcích, které se významně liší svou velikostí. Z toho důvodu je nutné se při interpretaci volebních výsledků podívat podrobně na jednotlivé velikostní kategorie obcí a měst.

Počet členů zastupitelstva se totiž liší právě podle velikosti dané obce – váha hlasu není stejná, když volič hlasuje například v Praze anebo naopak v malé obci se 30 obyvateli. Pro zisk mandátu v Praze je potřeba získat mnohem více hlasů.

Tisková konference hnutí ANO k volbám

Video placeholde
• Blesk TV

Ztráty u všech sněmovních stran, polepšilo si jen ANO a SPD

Než ale přistoupíme k podrobnější analýze podle velikosti obcí a měst, nejprve se podíváme, jak se stranám dařilo v celkovém souhrnu získaných zastupitelů. Pro úplnost je nutné říct, že většina zvolených zastupitelů jsou nezávislí kandidáti – jejich podíl v těchto volbách již dosáhl téměř 80 procent.

Pokud se podíváme na strany a hnutí, vidíme, že o nejvíce zastupitelů přišla levice, která se dlouhodobě nachází v krizi – konkrétně dvě bývalé sněmovní strany ČSSD a KSČM. Důležité je nicméně říct, že obě strany nasadily do volebního klání podstatně méně kandidátů. Obecně si pohoršily všechny sněmovní strany s výjimkou hnutí ANO a SPD. 

STAN drtivě propadlo v obcích do tisíce obyvatel

O nejvíce zastupitelů ale přišlo hnutí STAN, na něž zdá se dopadly důsledky korupční kauzy Dozimetr. Celkem přišlo o 747 mandátů, tedy o téměř třetinu těch, které získalo v roce 2018. Pokles podpory je patrný především v nejmenších obcích do tisíce obyvatel, kde úbytek mandátů dosahuje až 40 procent. Naopak lehce si STAN polepšilo ve městech nad sto tisíc obyvatel. V zásadě si ale hnutí i přes problémy drží na komunální úrovni stále poměrně slušné zastoupení.

Jak je vidět na grafu výše, nejvíce zastupitelů ze sněmovních stran získala KDU-ČSL, která se tradičně může opřít o menší obce. Ale i zde dochází s každými volbami k postupnému poklesu – zatímco v roce 2018 získali lidovci v obcích do 500 obyvatel 736 mandátů, letos to bylo již pouze 612.

ANO se dařilo kromě velkých měst i v těch menších, získalo i v Praze

Zatímco hnutí ANO ztrácelo mandáty spíše v menších vesnicích, kde ale ani dosud nemělo výraznější zastoupení, podařilo se mu zvýraznit svůj úspěch ve městech mezi 10 až 100 tisíci obyvateli, kde získalo o třetinu více zastupitelů. Před čtyřmi lety zde získalo 653 mandátů, letos 847 zastupitelů.

ANO zvítězilo také ve většině krajských měst včetně Ostravy, neovládlo ale Brno ani Prahu, kde se mu nepodařilo porazit koalici SPOLU. Celkově ale ANO v Praze v počtu mandátů posílilo, a to v součtu s městskými částmi asi o 15 procent.

Odkud hnutí čerpalo svou podporu, můžete vidět na podrobné okrskové mapě voleb do zastupitelstva Hlavního města Prahy. ANO se dařilo především na velkých sídlištích na severu a na jihu Prahy.

Většinu okrsků v Praze nicméně ovládla koalice SPOLU, která v hlavním městě zvítězila. Podařilo se jí například také zvítězit ve většině okrsků na Praze 6, kde před čtyřmi roky vítězilo uskupení PRAHA SOBĚ, to si letos udrželo pozice hlavně v domovské Praze 7.

Pro srovnání se můžete podívat také na okrskovou mapu Ostravy, kde naopak hnutí ANO s téměř 34 procenty bezkonkurenčně zvítězilo.