Andrej Babiš v zahraničí propadl. Jak se volilo ve světě?

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia

Česko volilo v pátek a v sobotu nového prezidenta České republiky. Češi volili také v zahraničí. Do voličských seznamů se letos po celém světě registrovalo přes 14 tisíc občanů České republiky žijících v zahraničí. Výsledky voleb v Česku najdete v tomto článku. Favorizovaní kandidáti na prezidenta mají v boji o Hrad vyrovnané šance.

V zahraničí jasně vyhrál Petr Pavel. Na druhé místě skončila Danuše Nerudová. Andrej Babiš vyhrál pouze v Uzbekistánu a Kuvajtu.

Výsledky voleb v zemích EU

Výsledky prezidentských voleb v USA

Výsledky prezidentských voleb v Německu

Výsledky prezidentských voleb na Ukrajině

Výsledky prezidentských voleb v Rusku

Výsledky prezidentských voleb ve Velké Británii

Prezidentské volby 2023

Prezident se v Česku volí na pět let v tzv. přímé volbě. Prezidentské volby letos probíhaly od pátku 13. ledna do soboty 14. ledna v řádném termínu. V zahraničí se volilo dle časových pásem na velvyslanectvích. V prvním kole prezidentských voleb žádný z kandidátů nezískal více než padesát procent hlasů, za dva týdny nás tak čeká druhé kolo voleb.

Ve druhém kole voleb se utkají už jen dva kandidáti, Andrej Babiš a Petr Pavel. Vítěz druhého kola se stane prezidentem a nástupcem Miloše Zemana, kterého v úřadu nahradí v březnu. Druhé kolo voleb slibuje napínavý souboj. Nemalou roli letos hrály i předvolební televizní debaty

Volební systém přímé volby prezidenta v Česku funguje od roku 2012. Voliči mohou volit ve volebních okrscích nacházejících se v okolí jejich trvalého bydliště, nebo s voličským průkazem po celé České republice a v zahraničí.