Europoslanci podali trestní oznámení na Okamuru. Za šíření údajných pomluv a lží

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Mlada fronta Dominik Bachurek

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Tomio Okamura
4
Fotogalerie

Trojice evropských poslanců z KDU-ČSL podala trestní oznámení na Tomia Okamuru, který v médiích a na sociálních sítích šíří seznam dvanácti českých zástupců v Evropském parlamentu, kteří údajně hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku kvůli tomu, že odmítá přijímat uprchlíky. Okamurovo tvrzení se ale ukázalo jako mylné, protože lze prokazatelně dohledat, že zmiňovaní poslanci hlasovali proti rezoluci. Ta se ke všemu uvalení sankcí vůbec netýkala. Toto trestní oznámení je čiré zoufalství, uvedl pro INFO.CZ Okamura.

„Okamurovy lži byly už mnohokrát prokázány, ale není možné, aby mu vše dál procházelo, proto jsme se rozhodli podat trestní oznámení za poškozování dobrého jména a pomluvu,“ vysvětluje záměr europoslanec Tomáš Zdechovský. Trestní oznámení, které bylo dnes doručeno Vrchnímu zastupitelství v Praze k rukám státní zástupkyně Lenky Bradáčové, spolu s ním podává ještě Michaela Šojdrová a Pavel Svoboda. Redakce INFO.CZ má text trestního oznámení k dispozici.

„Toto trestní oznámení je čiré zoufalství nad činy, které tito europoslanci svým hlasováním provedli a které budou mít pro Českou republiku katastrofální důsledky. Bohužel lež se stala pro ně denním chlebem," reagoval na něj odpoledne na dotaz INFO.CZ Okamura.

O co v celé kauze jde? Předseda SPD Tomio Okamura v minulosti opakovaně ve veřejných prohlášeních odkazoval na hlasování v Evropském parlamentu, které proběhlo letos 18. května na plenárním zasedání ve Štrasburku. Celkem dvanáct českých europoslanců, kteří nepocházeli pouze z KDU-ČSL, ale také z hnutí ANO, ČSSD, TOP 09 a STAN, mělo údajně podpořit sankce na Českou republiku za to, že se dlouhodobě brání v rámci evropských relokačních programů přijímat uprchlíky z Řecka a Itálie.

Jak se však ukázalo, k žádnému takovému hlasování nedošlo. V ten den se totiž rozhodovalo pouze o rezoluci, zda má Evropská komise vůči zemi spustit řízení o nesplnění povinnosti. O žádných sankcích nepadlo ani slovo. V záznamech o průběhu hlasování lze ještě ke všemu poměrně jednoduše dohledat, že ze 17 hlasujících českých poslanců pro tuto rezoluci zvedli ruku pouze dva europoslanci - Luděk Niedermayer z TOP 09 a Stanislav Polčák (TOP 09).

Lidovci v trestním oznámení navíc upozorňují na to, že zmiňované řízení je vícestupňové a sankce (například finanční) za porušení dohody mohou přijít až na jeho úplném konci. O jejich zavedení ale nemůže rozhodnout Evropský parlament, ale Soudní dvůr EU. „Europoslanci sankce jednoduše udělit nikomu nemohou, to je zcela mimo jejich kompetence. Výklad je tedy zcela lživý,“ doplňuje k tomu Pavel Svoboda.

Více o kauze si přečtěte na serveru INFO.CZ