Starostové dali podnět k zastavení účtenkové loterie, údajně porušuje právo na ochranu osobních údajů

Hlavní tvář celostátní kampaně STAN a jednička pražské kandidátky Jan Farský.

Hlavní tvář celostátní kampaně STAN a jednička pražské kandidátky Jan Farský. Zdroj: E15 Anna Vacková

Hnutí Starostové a nezávislí podalo podnět Úřadu pro ochranu osobních údajů na předběžné opatření k účtenkové loterii. Hnutí požaduje její zastavení. Loterie je prý neslučitelná s právem na ochranu osobních údajů. 

Na twitteru o tom informoval Jan Farský, celostátní lídr hnutí. STAN upozorňuje na to, že je poplatník ze zákona povinen uvádět své daňové identifikační číslo na účtence, vydávané tomu, od koho evidovaná tržba plyne. Pokud jde o fyzickou osobu, daňovým identifikačním číslem je její rodné číslo.

„Tedy chráněný osobní údaj, který je jedním z nejcitlivějších údajů o fyzické osobě. Jak známo, zneužití rodných čísel je častým jevem, které šetří i Úřad pro ochranu osobních údajů,“ píše STAN v podnětu úřadu.

Šéf hnutí Petr Gazdík varuje před shromažďováním citlivých dat. "Problém je identifikační číslo osoby (IČO) a daňové identifikační číslo (DIČ). Je to nelegální a zbytečné shromažďování informací. Vytváříme si velkého bratra," řekl pro deník E15. "Nechápeme ani důvod, proč se tímto loterie degraduje. Vzniká podezření, že chce někdo data zneužívat k tomu, aby věděl, co děláte a neděláte," dodal.

Fyzické osoby – plátci DPH nedaly žádným způsobem souhlas k tomu, aby s jejich osobními údaji bylo takto nakládáno. Suma údajů požadovaná ministerstvem je naprosto neadekvátní vzhledem k účelu loterie, píše se v podnětu.

Farský odmítá, že by bylo načasování podání podnětu účelové, dřív Starostové zasáhnout prý nemohli.

"Účelově je načasovaná účtenkovka, ne náš podnět. Snaží se před volbami z veřejných rozpočtů vzbudit dojem, že je to skvělá loterie. Ministerstvo financí spěchalo, aby to stihlo před volbami, a nehledělo na dodržování zákonů. Nenapadlo nás, že se v zákonu o loterii mohou objevit takové nesmysly. Jakmile jsme se to dozvěděli, vyžádali jsme si smlouvy, jestli to nemá ministerstvo financí nějak ošetřené, ať nestřílíme do vzduchu," uvedl pro E15. 

Fungování loterie je zatím naplánováno na jeden rok. Poté ministerstvo financí vyhodnotí její fungování a přínos k výnosům u EET a popřípadě parametry loterie upraví. "Není moc pravděpodobné, že bychom to po roce zavřeli," podotkl před několika dny ministr financí Ivan Pilný (ANO).

EET zatím platí pro hotely a restaurace a maloobchodní a velkoobchodní firmy. Do účtenkové loterie tak bude možné zaregistrovat jen jejich účtenky. Obchodníci v ČR v pracovních dnech v systémech MF denně zaregistrují 13 až 15 milionů účtenek, tedy měsíčně kolem 400 milionů.