Demokraté se sjednocují za Bidenem. Podporu mu vyjadřují i celebrity, třeba DiCaprio

Barack Obama, Joe Biden a jeho syn Hunter

Barack Obama, Joe Biden a jeho syn Hunter Zdroj: Reuters

Michelle Kwanová
Komunikační stratég Steve Schmidt
Michael Bloomberg a bývalý viceprezident Spojených států Joe Biden
Americký filozof, lingvista a logik Noam Chomsky
Zpěvačka Cher
8
Fotogalerie

Bývalý viceprezident Joe Biden má po odstoupení svého úhlavního rivala Bernieho Sanderse volnou cestu k demokratické nominaci do podzimních prezidentských voleb. Umírněnému demokratovi do očekávaného souboje se současnou hlavou státu Donaldem Trumpem může navíc významně pomoci, že mu levicověji orientovaný Sanders minulý týden vyjádřil svou podporu. Gesto je příslibem, že se silně rozpolcená strana dokáže za svým kandidátem sjednotit.

„Normálně není zvlášť důležité, když jeden z účastníků primárek podpoří druhého. Ale Sanders není normální kandidát. Vzbuzuje vášnivou oddanost a neidentifikuje se jako člen demokratické strany. Někteří z jeho voličů se k jinému demokratovi nepřesunou automaticky,“ vysvětlil velký význam Sandersova kroku komentátor The New York Times David Leonhardt.

Sanders chce přesto s úmyslem posílit hlas levicovějšího křídla strany dál pokračovat ve sběru volitelů v primárkách. Demokratické hlasování však stále více komplikuje pandemie koronaviru. Státy mění způsoby volby, přesouvají termíny a po Sandersově odstoupení některé uvažují o úplném zrušení akcí.

Mediálně vysoko hodnocené je i vyjádření politických sympatií Bidenovi od někdejší uchazečky o nominaci a další představitelky progresivistického křídla Elizabeth Warrenové. Senátorka by se ráda stala i budoucí viceprezidentkou. Biden už dříve avizoval, že by na tomto postu chtěl ženu, možných adeptek je však celá řada.

Podle některých domněnek projevy přízně od progresivistů svědčí o jejich pocitu, že Biden bude ochotný naslouchat všem názorům ve straně. Pesimisté však míní, že část sympatizantů Sanderse považují Bidena za stejné zlo jako Trumpa a formální doporučení na tom nic nezmění.

Nyní se s napětím čeká, jestli Biden získá oficiální požehnání také od manželů Clintonových, kteří stále patří mezi vlivné osobnosti demokratické strany. Někdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová sice minule s Trumpem překvapivě prohrála, podařilo se jí ale získat hlasy většího počtu Američanů. Její podpora by navíc Bidenovi mohla pomoci v získávání finančních příspěvků.

Podívejte se na některé z dalších amerických osobností a celebrit, které vyjádřily své sympatie k Bidenovi:

Barack Obama

Barack Obama, Joe Biden a jeho syn HunterBarack Obama, Joe Biden a jeho syn Hunter|Reuters

Za srovnatelnou se Sandersovou podporou považují komentátoři přízeň, kterou „svému viceprezidentovi“ vyjádřil exprezident Barack Obama. Skeptici míní, že nikdo z dosud váhajících nepůjde Bidena volit jen proto, že se za něj postavil Obama.

Řada odborníků se však domnívá, že jeho krok váhu mít bude, zvlášť pokud se někdejší šéf Bílého domu chystá ve prospěch demokratické naděje více angažovat. „Barack a Michelle Obamovi dokážou formulovat volební výzvy a vyzdvihnout osobní kvality Bidena přesvědčivějším způsobem než Biden sám,“ konstatoval politický analytik CNN Joe Lockhart.

Alexandria Ocasiová-Cortezová

Pro Bidena je dobré, že získal také podporu Ocasiové-Cortezové, která společně s dalšími mladými progresivistkami patřila ke stěžejním sympatizantkám Bernieho Sanderse. „Vždy jsem říkala, že budu podporovat demokratického uchazeče,“ nechala se slyšet politička, známá pod zkratkou AOC.

Bidenovi by mohla pomoci přitáhnout hispánské voliče, ženy a mladé, kteří se řadili k nejoddanějším příznivcům Sanderse. Problém s nimi ovšem je, že nepatří mezi nejdisciplinovanější voliče.

Michael Bloomberg

Michael Bloomberg a bývalý viceprezident Spojených států Joe BidenMichael Bloomberg a bývalý viceprezident Spojených států Joe Biden|ČTK

Někdejší newyorský starosta měl jasno ve své další přízni bezprostředně poté, co ukončil svou krátkou, ale drahou volební sázku. Řekl tehdy, že chce udělat prostor uchazeči s největší šancí porazit Trumpa.

„A ten kandidát je můj přítel a skvělý Američan Joe Biden,“ prohlásil a poprosil své příznivce, aby pro někdejšího viceprezidenta hlasovali. Bidenovi může být nápomocné Bloombergovo mediální impérium a bohatství.

Madeleine Albrightová

Někdejší ministryně zahraničí s českými kořeny věří, že Bidenovi se podaří zachránit škody, které podle ní současný prezident napáchal na mezinárodní scéně. „Trump se zřekl zásadních diplomatických dohod, urazil spojence a poškodil naši schopnost spolupracovat s jinými národy na řešení společných hrozeb,“ uvedla Albrightová.

„Joe Biden během celé své kariéry urputně hájil americké zájmy, ale zároveň chápal, že nemohou být chráněny, pokud obětujeme naše hodnoty,“ vysvětlila své sympatie.

Noam Chomsky

Americký filozof, lingvista a logik Noam ChomskyAmerický filozof, lingvista a logik Noam Chomsky|ctk

S ujištěním o podpoře Bidena přispěchal i filozof a lingvista, který původně stranil Sandersovi. „Pokud bude znovu zvolen Trump, bude to nepopsatelná katastrofa,“ prohlásil Chomsky.

Od Bidenovy administrativy sice neočekává významné pozitivní kroky, bude ale podle něj možné na ni zespoda působit, aby učinila alespoň nějaké potřebné změny. „Významným rozdílem mezi nimi je, že Trump je sociopat a Biden je zcela prázdný, můžete to tlačit tam či tam,“ poznamenal.

Steve Schmidt

Komunikační stratég Steve SchmidtKomunikační stratég Steve Schmidt|Wikimedia, David Shankbone

Biden má na své straně i některé „nedemokraty“. Podporu mu vyslovil komunikační stratég Steve Schmidt, který se v minulosti podílel na kampani významných republikánů jako George Bush mladší, Arnold Schwarzenegger či John McCain.

„Nikdy jsme na prezidenta nepodporovali demokrata. Ale Trump musí být poražen. Ocitáme se v mimořádné době a rozhodli jsme se upřednostnit zem před stranou a věříme, že bývalý viceprezident Joe Biden je kandidátem, který učiní to samé,“ napsal nedávno společně s dalšími osobnostmi pro The Washington Post.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprioLeonardo DiCaprio|profimedia.cz

Oscarový herec, který se zároveň zajímá o ochranu přírody a změnu klimatu, dorazil počátkem března na dárcovský večírek demokratické naděje na prezidentské křeslo v doprovodu své matky. Není jasné, jestli se hollywoodská hvězda v jeho kampani hodlá dále angažovat.

Je však možné, že bude chtít tímto způsobem lobbovat za ekologická témata. Biden často tvrdí, že sehrál důležitou úlohu při vyjednávání Pařížské dohody o omezení emisí a kritizoval Trumpa za rozhodnutí od ní odstoupit.

Cher

Zpěvačka CherZpěvačka Cher|Reuters

Hlasitější příznivkyní Bidena je zpěvačka Cher, která za ním stála už v době, kdy byl vývoj primárek nejistý. Tehdy ho na Twitteru označila za člověka, kterého zná a respektuje a bude čestným a chytrým prezidentem. Někdejší Obamův zástupce jí za slova chvály poděkoval.

Vyjádření hvězdy nejsou nijak překvapivá. V uplynulé předvolební kampani podpořila Hillary Clintonovou, je známá také ostrou kritikou Trumpa.

Michelle Kwanová

Michelle KwanováMichelle Kwanová|Reuters

Biden získal přízeň i úspěšné krasobruslařky a olympijské medailistky. Vysloužilá sportovkyně pro jeho kampaň dokonce pracuje, je zodpovědná za koordinaci akcí a předvolebních shromáždění.

Kwanová totiž po ukončení sportovní kariéry vystudovala politologii a mezinárodní vztahy a už před čtyřmi lety se podílela na kampani Hillary Clintonové. Bidena prý mimo jiné podporuje kvůli jeho boji proti násilí na ženách a s vlivnou zbraňovou lobby.

Anna Wintourová

Anna WintourováAnna Wintourová|profimedia.cz

Další významnou ženou, která Bidena podporuje, je je módní ikona a šéfredaktorka časopisu Vogue. Wintourová své sympatie pro někdejšího viceprezidenta vyjevila v půli března, když prohlásila, že je čas, aby se za ním demokratická strana sjednotila.

„Je nepochybně charakterním člověkem a má mnoho kvalit, které nyní ve Washingtonu zoufale postrádáme: slušnost, čest, soucit, důvěryhodnost a to nejcennější - zkušenosti,“ prohlásila.