Banka Lazard bude opět radit řeckému ministerstvu financí

Nový řecký premiér Alexis Tsipras a jeho ministr financí Janis Varufakis

Nový řecký premiér Alexis Tsipras a jeho ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk/ap

Francouzsko-americká banka Lazard bude opět poskytovat poradenství řeckému ministerstvu financí v otázce veřejných dluhů a daňové politiky. Podle agentury AFP není tato volba překvapením, protože představitel banky se koncem týdne vyslovil pro podstatné snížení řeckého dluhu. Nová řecká vláda vedená levicovou stranou Syriza, která před týdnem vyhrála parlamentní volby, dala najevo, že chce odepsání velké části svých dluhů.

Lazard vládě v Aténách poradenství v této věci již poskytovala, a to v letech 2010 až 2012. „Tato restrukturalizace je naprosto nezbytná,“ řekl v pátek viceprezident banky pro Evropu Matthieu Pigasse, podle kterého byl v roce 2012 restrukturalizován pouze dluh držený soukromými věřiteli, a nikoli ten, který má země u Evropské unie a MMF.

Ve veřejných rukou je podle Pigasse zhruba 75 procent řeckého dluhu, který nyní dosahuje zhruba 320 miliard eur. Kdyby se veřejný dluh snížil o polovinu, umožnilo by to dostat se na „přijatelný“ podíl dluhu k výkonu řecké ekonomiky, tedy na zhruba 100 až 120 procent HDP oproti současným 170 procentům HDP.

Pověření spoluprácí přišlo den po uvedení ministra do funkce

„Řecký ministr financí Janis Varufakis oznamuje, že pověřuje společnost pro finanční poradenství Lazard, aby poskytovala ministerstvu financí poradenství kolem veřejného dluhu a řízení fiskální politiky,“ uvedlo o den později ve svém prohlášení řecké ministerstvo financí.

Varufakis bude večer jednat v Paříži se svým francouzským protějškem Michelem Sapinem o svých představách, jak se vypořádat se současnou situací. V pondělí pak řecký ministr bude v Londýně a v úterý zavítá do Říma. Počátkem týdne navštíví Paříž a Řím také řecký premiér Alexis Tsipras.

Řecká vláda dala koncem týdne najevo, že nechce pokračovat v mezinárodním záchranném programu, na jehož základě dostalo v Řecko stovky miliard eur půjček výměnou za tvrdá úsporná opatření. Německo a další země ale daly již najevo, že další oddlužení nepřipadá v úvahu, protože k jednomu velkému už došlo. Počátkem roku 2012 umazalo Řecko po dohodě s věřiteli zhruba 100 miliard eur tím, že jim cenné papíry nahradilo jinými, ale méně ziskovými.