Fotbalová legenda Diego Maradona zemřel. Ve věku 60 let podlehl infarktu

Diego Maradona vyměnil Barcelonu za Neapol. Šlo o výjimečný přestup.

Diego Maradona vyměnil Barcelonu za Neapol. Šlo o výjimečný přestup. Zdroj: twitter.com

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Diego Maradona zemřel. Šedesátiletá legenda utrpěla infarkt.
Diego Maradona v dobách největší slávy.
Diego Maradona sleduje v roce 2011 zápas Bocy Juniors v Buenos Aires.
Diego Maradona při semifinále MS 1986 proti Anglii.
Jeden z nejlepších fotbalistů historie Diego Maradona necelý měsíc po šedesátých narozeninách zemřel. Argentinský mistr světa z roku 1986 a idol mnoha generací utrpěl srdeční zástavu.
24
Fotogalerie

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Diego Armando Maradona zemřel. Zprávu argentinských médií potvrdil jeho mluvčí. Šedesátiletý mistr světa z roku 1986 utrpěl srdeční zástavu.

Jeden z největších fotbalových géniů minulého století je po smrti. Diego Armando Maradona krátce po 60. narozeninách utrpěl ve městě Tigre srdeční selhání a podle listu Clarín mu podlehl. Zprávu následně potvrdil i Maradonův mluvčí. 

Maradona v posledních týdnech bojoval s vážnými zdravotními problémy. Začátkem listopadu se musel podrobit náhlé operaci kvůli krvácení do mozku a po propuštění z nemocnice před dvěma týdny měl nastoupit odvykací kúru kvůli dlouhodobé závislosti na alkoholu. Maradona měl vážné zdravotní potíže opakovaně kvůli svému životnímu stylu. Legendární ofenzivní hráč byl závislý na drogách, bojoval s nadváhou a srdečními problémy, kvůli nimž byl často hospitalizován.

Milovaný i nenáviděný

„Božský Diego“ předváděl s míčem neskutečné kousky, vymýšlel báječné přihrávky a střílel krásné góly. Ten ze čtvrtfinále MS 1986 proti Anglii, při němž podsaditý fotbalista malého vzrůstu během šedesátimetrového sóla obešel šest hráčů soupeře, si dokonce vysloužil přídomek gól století. Ve stejném zápase ukázal Maradona i svou druhou tvář, když první branku dal rukou a dlouho to odmítal přiznat s tím, že to byla ruka boží.

Nejspíš nejslavnější Maradonovy minuty na hřišti si můžete prohlédnout zde

„Je smutné přicházet o přátele takovýmto způsobem,“ uvedl na adresu fotbalové ikony ale do jisté míry i kontroverzní osobnosti další legendární fotbalista Pelé

„Kdo ho viděl hrát, musel ho milovat. Kdo ho viděl žít, musel nad ním plakat,“ poznamenal již dříve Pelé.

Prezident Argentiny Alberto Fernández vyhlásil okamžitě třídenní státní smutek. „Cítíme se jako boxer po knokautu, je to zničující rána pro klub i celé město,“ komentovali zástupci fotbalové Neapole úmrtí své bývalé hvězdy.

Jako trenér úspěšný nebyl

Rodák z Lanúsu byl od malička považován za zázračné fotbalové dítě. V nejvyšší soutěži debutoval v barvách Argentinos Juniors krátce před svými šestnáctinami, pár měsíců nato poprvé oblékl reprezentační dres. V roce 1979 dovedl Argentinu k titulu na mistrovství světa hráčů do 20 let, o dva roky později přestoupil do Boky Juniors. Po nevydařeném MS 1982 z něj FC Barcelona udělala nejdražšího hráče světa, avšak hvězdou první velikosti se stal až po dalším rekordním přestupu do Neapole v roce 1984.

Nejslavnější chvíle prožil Maradona v reprezentaci, v klubových barvách nejvíc zářil v dresu Neapole. Za národní tým si zahrál na čtyřech světových šampionátech, v roce 1986 ho jako kapitán i nejlepší hráč turnaje dovedl ke zlatu a o čtyři roky později ke stříbru. Neapoli zase pomohl ke dvěma titulům či triumfu v Poháru UEFA.

Hvězdná kariéra hráče s desítkou na zádech ale dostala vážné trhliny v dubnu 1991, kdy byl kvůli nálezu kokainu v těle potrestán patnáctiměsíčním zákazem startu. V témže roce byl podmínečně odsouzen za ilegální přechovávání drog, později na povrch vyplavaly jeho daňové úniky v Itálii, po novinářích střílel ze vzduchovky a jeho angažmá v Seville skončilo fiaskem. Tuto éru mapuje i loni natočený dokument, který běžel také v českých kinech.

Pokus o comeback na MS 1994 v USA rázně utnul další pozitivní dopingový nález, po němž opět následoval dlouhý distanc. Po jeho vypršení se Maradona střídavě loučil a vracel, než v říjnu 1997 definitivně pověsil kopačky na hřebík. 

Maradona se stal svým způsobem popsymbolem, píseň mu venoval například Manu Chao

O čtyři roky později byl Maradona po sérii léčení z různých závislostí (a díky operaci žaludku i o mnoho lehčí) jmenován trenérem argentinské reprezentace, přestože s koučováním měl minimální zkušenosti. S týmem nakonec postoupil na MS v Jihoafrické republice a i přes čtvrtfinálové vyřazení s Německem se těšil velké podpoře fanoušků. Po šampionátu se však otec osmi dětí, které měl s pěti ženami, nedohodl se svazem na podmínkách a ve funkci skončil. Poté bez větších úspěchů působil v SAE, Bělorusku, Mexiku a naposledy v průměrném argentinském celku Gimnasia y Esgrima.

Jestli něčím Maradona vynikal na hřišti, byla to výjimečná hravost