Francouzská vláda podala demisi. Novým premiérem se stal Jean Castex

Novým francouzským premiérem byl jmenován Jean Castex.

Novým francouzským premiérem byl jmenován Jean Castex. Zdroj: Reuters

Novým francouzským premiérem byl jmenován Jean Castex.
Premiér Édouard Philippe.
Premiér Édouard Philippe podal demisi, ve Francii končí celá vláda.
Premiér Édouard Philippe podal demisi, ve Francii končí celá vláda.
Premiér Édouard Philippe podal demisi, ve Francii končí celá vláda.
10
Fotogalerie

Francouzská vláda premiéra Édouarda Philippea podala demisi. Prezident Emmanuel Macron už ve čtvrtek uvedl, že kvůli neúspěchu vládní strany Republika v pohybu (REM) v komunálních volbách chystá změny ve vládě. Hodlá se vydat „na novou cestu“ s „novým týmem“, řekl listu Le Parisien. Novým francouzským premiérem se stal Jean Castex. Ten od dubna koordinoval uvolňování opatření, která francouzská vláda přijala v boji proti šíření koronaviru.

Devětačtyřicetiletý Philippe podle AFP podal demisi vlády do Macronových rukou ráno na schůzce v Elysejském paláci. Prezident ji přijal. 

Ve francouzských médiích se v posledních dnech spekulovalo o tom, že by v čele nové vlády mohl usednout hlavní vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier či ministryně obrany Florence Parlyová. 

Současný kabinet končí krátce po nedělním druhém kole komunálních voleb, které pro Macronovu stranu skončilo debaklem. Velká města jako Lyon, Marseille, Bordeaux či Štrasburk ovládla opoziční strana Evropa Ekologie-Zelení (EELV), v Paříži křeslo obhájila socialistická starostka Anne Hidalgová, v Perpignanu vyhrál kandidát krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) předsedkyně Marine Le Penové.

Jediné velké vítězství zaznamenal prezidentův tábor v přístavním městě Le Havre, kde vyhrál právě Édouard Philippe. Zda nyní přijme funkci starosty, zatím není jasné. Podle francouzského volebního práva za sebe může jmenovat zástupce.

V rozhovoru, který poskytl Macron ve čtvrtek listu Le Parisien a dalším regionálním deníkům, uvedl, že chce ve zbývajících dvou letech svého mandátu spolupracovat s novým týmem. Vydat se hodlá také na „novou cestu“.

Francouzská média v posledních dnech spekulovala, že prezident bude chtít vzhledem k úspěchu zelených v komunálních volbách klást větší důraz na ekologická a sociální témata. Philippe, bývalý člen konzervativní strany Republikáni, který se nikdy nestal členem prezidentovy strany REM, tak byl vnímán jako překážka této levicové změny.

Ve čtvrtečním rozhovoru Macron premiéra chválil. Od května 2017, kdy usedl v čele vlády, odvedl podle něj Philippe „znamenitou práci“ a za velmi složitých podmínek spolu s ním provedl „důležité, historické reformy“. V uplynulých měsících ale na povrch vyplouvaly i rozdílné názory obou politiků. Zatímco Macron chtěl opatření přijatá v boji proti šíření koronaviru uvolňovat rychleji, Philippe rušení restrikcí brzdil.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění se Philippe u Francouzů těší větší oblibě než Macron. V průzkumu ze čtvrtka důvěru premiérovi vyjádřilo 40 procent dotázaných, prezidentovi 33 procent. V průzkumu se také 75 procent respondentů vyjádřilo pro větší důraz na ekologickou a sociální politiku.