FT: Putin se snaží vyprázdnit asociační smlouvu Ukrajiny s EU

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje revizi nedávno ratifikované asociační smlouvy Evropské unie s Ukrajinou a hrozí "okamžitou odvetou", pokud Kyjev začne plnit obchodní část paktu odloženou na rok 2016. Napsal to dnes britský ekonomický list Financial Times (FT) s odvoláním na dopis, který Putin zaslal do Bruselu.

Putinův dopis FT interpretuje jako potvrzení snahy Ruska zbrzdit integraci Ukrajiny s Evropou a případné začlenění této východoevropské země do Severoatlantické aliance. Dopis, který minulý týden z Moskvy dostal šéf Evropské komise José Barroso, žádá, aby patnáctiměsíční odklad smlouvy o zóně volného obchodu využily obě strany k „sestavení vyjednávacích týmů“, které by se dohodly na změně celé asociační smlouvy.

„Stále věříme, že pouze systémové změny asociační smlouvy, které zohlední celé spektrum ohrožení rusko-ukrajinských vztahů a ruské ekonomiky, nám umožní zachovat existující obchodní a hospodářské vazby mezi Ruskou federací a Ukrajinou,“ píše Putin v dopise Barrosovi.

Podle FT je ale Evropská unie dál neoblomná a hodlá zachovat původní text asociační smlouvy. Patnáctiměsíční odklad platnosti bezcelní zóny byl ohlášen právě z důvodu, aby se Kyjev vyhnul ruské odvetě.

„Vyhlásili jsme time-out, něco jako klid zbraní,“ komentoval odklad eurokomisař pro obchod Karel De Gucht. „Rusové to samozřejmě nepovažují za čas nutný k vyjasnění (sporu), ale jako příležitost vmísit se do jednání s cílem smlouvu fakticky vyprázdnit,“ řekl eurokomisař britskému listu.

Moskva si uvědomila, že patnáctiměsíční přestávka jí žádné ústupky nepřinese, protože ratifikace v jednotlivých zemích EU bude pokračovat, podotýká Financial Times. Putin v dopise napsal, že jakýkoli pokus Kyjeva o uvedení ukrajinských zákonů do souladu s pravidly EU bude Kreml považovat za porušení dohodnutého odkladu a bude reagovat odvetou.