Obnovení bojů na Ukrajině vyvolá další spirálu násilí, varovala mluvčí EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Středeční boje v okolí obce Marjinka západně od Doněcku na východě Ukrajiny byly od únorového uzavření dohod z Minska dosud nejvážnějším porušením příměří. V Bruselu to dnes prohlásila mluvčí evropské diplomatické služby Maja Kocijančičová. Obnovení takto intenzivních bojů podle ní zřejmě vyvolá novou spirálu násilí a utrpení.

„Je třeba plně respektovat příměří, stažení všech těžkých zbraní,“ podotkla mluvčí. Uvedení všech částí minských dohod do života je podle ní možné jen za předpokladu trvalého klidu zbraní, který budou moci ověřit pozorovatelé mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Právě ti, připomněla Kocijančičová, nyní oznámili, že eskalace násilí u Marjinky přišla poté, co pozorovatelé zaznamenali přesuny těžkých zbraní směrem k frontové linii. Příslušná zpráva mise OBSE upozornila na přesun velkého množství těžkých zbraní na území separatistické „Doněcké lidové republiky“ směrem k obci Marjinka před vypuknutím bojů i v jejich průběhu. Uvádí také, že separatističtí představitelé nebyli ve středu v dopoledních hodinách schopni či ochotni se zástupci OBSE komunikovat.

Mluvčí evropské diplomacie upozornila, že EU systematicky apeluje na všechny strany, včetně Ruska, aby přispěly k plnému prosazení dohod z Minsku. „Násilí není řešení, prosazujeme plnou realizaci dohod. Příměří je první krok, stažení zbraní druhý,“ uvedla. Připomněla také, že březnový summit EU spojil podobu evropských sankcí proti Rusku s prosazením minských dohod.

Obě strany se obviňují z příprav na útok

Napětí v Donbasu vzrostlo poté, co se v úterý v Minsku konala schůzka takzvané kontaktní skupiny. Skončila ale bez konkrétních výsledků. Obě strany konfliktu se mezitím navzájem obviňují z ostřelování a příprav na frontální útok.

Od počátku bojů v dubnu 2014 přišlo podle údajů OSN v Doněcké a Luhanské oblasti o život více než 6400 lidí. Příměří uzavřené v polovině letošního února je téměř denně porušováno. V posledních dnech si navíc boje opět vyžádaly oběti mezi civilisty.