Válka na Ukrajině ONLINE: Macron chce bránit Evropu francouzskými jadernými zbraněmi

Francouzský prezident Emmanuel Macron při projevu na Sorbonně

Francouzský prezident Emmanuel Macron při projevu na Sorbonně Zdroj: ČTK / AP / Christophe Petit Tesson

Americký ministr obrany Lloyd Austin
Odpal americké rakety ATACMS
V polovině zlomená televizní věž v Charkově
Andrzej Duda na summitu prezidentů V4 v Praze (22.11.2023)
Ruský bombardér Tu-22M3.
50
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je ochoten diskutovat o použití francouzských jaderných hlavic jako součásti evropské obrany proti hrozbám z Ruska. „Jsem pro otevření této debaty, která musí zahrnovat protiraketovou obranu, odpalování zbraní dlouhého doletu, jaderné zbraně pro ty, kteří je mají, nebo kteří mají na své půdě americké jaderné zbraně,“ řekl Macron v rozhovoru.

Sledujte online zpravodajství.

Důležité události posledního dne:

  • Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).
  • Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, uvedl podle agentury TASS běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. 
  • Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Výcvik ukrajinských vojáků na letouny F-16 v Dánsku

Video placeholde
Výcvik ukrajinských vojáků na letouny F-16 v Dánsku • X/Belgian Defence

Kde se aktuálně na Ukrajině bojuje?

Více: Válka na Ukrajině v mapách a datech >>>

Online přenos

Online přenos

29. dubna 2024 · 20:24

Ruský raketový útok si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal čtyři mrtvé a tři desítky raněných, uvedla tamní média.

29. dubna 2024 · 18:31

Rusové útočili raketami na Oděsu, bombami na Charkov, úřady hlásí raněné

Při výbuchu ruské rakety v Oděse na jihu Ukrajiny utrpělo zranění osm lidí, uvedla dnes média s odvoláním na místní úřady. Terčem ruských bomb se stalo druhé největší ukrajinské město, Charkov na východě země, kde zranění utrpěla jedna žena, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram.

„Nepřítel podnikl raketový útok na Oděsu. Podle předběžných informací bylo zraněno osm lidí. Poškozeny jsou obytné domy a civilní infrastruktura. Na místě pracují záchranné složky,“ uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper podle agentury Interfax-Ukrajina.

29. dubna 2024 · 17:20

Důstojník bundeswehru přiznal špionáž pro Rusko, prý se bál jaderné eskalace

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

Zhruba ve stejném období navázal kontakt s pravicově populistickou stranou Alternativa pro Německo (AfD) a zažádal o členství v ní, vypověděl dnes dále muž, který je obžalován ze zvláště závažné špionáže ve prospěch Ruska. Podle údajů soudu byla jeho žádost v červenci 2023 schválena. Obžalovaný řekl, že předtím kontaktoval i krajně levicovou stranu Levice. Odradilo ho prý ale její zásadní odmítání bundeswehru.

29. dubna 2024 · 14:57

Macron chce bránit Evropu francouzskými jadernými zbraněmi

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je ochoten diskutovat o použití francouzských jaderných hlavic jako součásti evropské obrany proti hrozbám z Ruska. „Jsem pro otevření této debaty, která musí zahrnovat protiraketovou obranu, odpalování zbraní dlouhého doletu, jaderné zbraně pro ty, kteří je mají, nebo kteří mají na své půdě americké jaderné zbraně,“ řekl Macron v rozhovoru.

„Francie si zachová svou specifičnost, ale je připravena více přispět k obraně evropské půdy,“ dodal. Francie, která má asi 300 jaderných hlavic, je jedinou jadernou velmocí v Evropské unii.

29. dubna 2024 · 14:54

Rusko oznámilo dobytí další ukrajinské vesnice a vylepšení svých pozic

Rusko dnes ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. Informovaly o tom agentury Reuters, ruský TASS nebo stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

29. dubna 2024 · 14:11

Šéf NATO je v Kyjevě, Zelenskyj si stěžoval na pomalé dodávky pomoci

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi. Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice.

29. dubna 2024 · 12:04

Polští zemědělci po měsících ukončili blokády na přechodech s Ukrajinou

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil dnes mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne- Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí.

Polský Dziennik Wschodni připomíná, že minulý týden nařídil ukončit blokádu přechodu v Dorohusku jeho starosta Wojciech Sawa. Nespokojení zemědělci mu na protest proti tomu vylili před domem močůvku a zapálili tam pneumatiky. Zasahovala proti nim policie.

Polský list píše, že protesty rolníků dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny do EU nezastavily, ale přinutily polskou vládu, aby přijala opaření na ochranu zemědělců před dopady negativních změn souvisejících s ruskou invazí na Ukrajinu.

Polští zemědělci tvrdí, že ukrajinská konkurence zaplavuje evropský trh levným dovozem a že velká část obilí, které má Polskem jen projít, v něm ve skutečnosti končí. Požadují opětovné zavedení cel na dovoz ukrajinských zemědělských produktů, která byla zrušena po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. Sedmadvacítka se rozhodla volný obchod s ukrajinskými zemědělskými produkty prodloužit, ale pokud dovoz některého zboží z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

29. dubna 2024 · 10:37

FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Velké evropské banky, které nadále působí v Rusku, zaplatily v loňském roce do ruského rozpočtu na daních zhruba 800 milionů eur. To představuje čtyřnásobek ve srovnání s obdobím před ruskou invazí na Ukrajina, a to navzdory slibům bank, že budou své aktivity v Rusku minimalizovat. Informuje o tom britský list Financial Times.

Sedm evropských bank s největšími aktivy v Rusku vydělalo v loňském roce v Rusku dohromady přes tři miliardy eur. Jde o Raiffeisen Bank International (RBI), UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intensa Sanpaolo a OTP. Jejich zisky se tak více než ztrojnásobily proti roku 2021. Zčásti je vytvářela finanční aktiva, která banky nemohou z Ruska stáhnout.

V důsledku nárůstu ziskovosti tak tyto banky loni podle analýzy FT zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur, zatímco v roce 2021 to bylo pouze 200 milionů eur. Téměř polovina z loňských daní připadá na rakouskou společnost Raiffeisen Bank International, která má v Rusku ze západních bank největší zastoupení.

Kromě evropských bank platí v Rusku daně také velké americké banky, například Citigroup a JPMorgan. Citigroup loni v Rusku podle výpočtů Kyjevské ekonomické školy (KSE) vydělala 149 milionů dolarů a zaplatila na daních 53 milionů dolarů. U firmy JPMorgan činil zisk 35 milionů dolarů a daně 6,8 milionu dolarů.

28. dubna 2024 · 15:24

Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

"Situace na frontě se vyostřila," uvedl Syrskyj v příspěvku na komunikační platformě Telegram. "Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek," dodal.

28. dubna 2024 · 13:26

Ruská vojska podle Moskvy dobyla další ves na východě Ukrajiny

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

28. dubna 2024 · 13:19

V Rusku uvěznili dva novináře údajně spolupracující s týmem Navalného

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

28. dubna 2024 · 12:30

Rusko není neporazitelné a Trump není černobílý, míní polský ministr zahraničí

Rusko je možné porazit a Západ má na výběr, zda tak učiní na Ukrajině, nebo na polských hranicích, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru poskytnutém skupině novinářů, který dnes zveřejnil zpravodajský server Onet. Pokud by ruský prezident Vladimir Putin dobyl Ukrajinu, udělal by podle Sikorského to, „co (Adolf) Hitler udělal s Československem“, tedy zmocnil by se průmyslu okupované země, Ukrajince zmobilizoval do ruské armády a poslal je bojovat dále na západ.

28. dubna 2024 · 08:24

Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinském Mykolajivu

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

Ukrajinské letectvo ráno uvedlo, že nad městem zničilo ruský dron íránské výroby. Protivzdušná obrana zasahovala také v okolí ukrajinského hlavního města Kyjeva, celkem prý ukrajinské síly zasáhly devět ruských dronů a střel.

27. dubna 2024 · 20:09

Zelenskyj: Rusko útočilo na plynárenská zařízení, která zajišťují dodávky do EU

Dnešní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do Evropské unie. Podle agentury Reuters to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle dřívějšího prohlášení ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka dnes Rusko útočilo na energetické cíle v Dněpropetrovské, Ivano-Frankivské a Lvovské oblasti. Ukrajinské síly podle Kyjeva sestřelily 21 z 34 ruských raket a střel s plochou dráhou letu.

27. dubna 2024 · 17:31

Situace na frontě se zhoršuje, uvedl šéf ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj

Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj to dnes uvedl s tím, že o této skutečnosti informoval také západní spojence na virtuálním zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Ruská armáda mezitím oznámila, že dobyla dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhla průlomu v ukrajinské obraně.

Syrskyj poukázal na velký počet ruských vzdušných úderů na energetickou infrastrukturu země z posledních týdnů. Ukrajina také podle něj naléhavě potřebuje další rakety, munici, vojenské vybavení a bojovou techniku.

Syrskyj rovněž uvedl, že na zasedání kontaktní skupiny poděkoval americkému ministrovi obrany Lloydu Austinovi, který v pátek oznámil, že Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard korun).