ODS chce omezit vládu bez důvěry. Neměla by dělat zásadní rozhodnutí, požaduje Fiala

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: Michael Tomes, E15

Šéf volebního štábu ODS Zbyněk Stanjura.
Šéf volebního štábu ODS Zbyněk Stanjura.
Šéf volebního štábu ODS Zbyněk Stanjura.
Šéf ODS Petr Fiala
Kandidát na předsedu ODS Petr Fiala
7
Fotogalerie

Občanští demokraté při první příležitosti navrhnou poslancům přijmout usnesení, ve kterém by vyzvali budoucí vládu, aby nedělala žádné kroky nad rámec běžné správy ministerstev či nevynucené personální změny, dokud nezíská důvěru Poslanecké sněmovny. Strana chce také navrhnout zákon, který by vládě v demisi či bez důvěry Sněmovny výrazně omezil rozhodovací pravomoci.

Fiala připravovaný návrh zdůvodnil tím, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš sestavuje menšinovou vládu bez toho, aby s někým vůbec seriózně jednal o většinovém kabinetu. Dalšími důvody jsou podle něj výroky prezidenta Miloše Zemana, ve kterých hlava státu avizovala, že v případě neúspěchu podpoří Babiše i dalšími pokusy sestavit vládu a že nepřipustí předčasné volby. Nic podle šéfa ODS nenapovídá, že by tento "mocenský pakt" Babiše se Zemanem dál nepokračoval.

Sněmovna by měla podle představ ODS vyzvat vládu, aby nečinila žádné zásadní rozhodnutí, dokud nezíská důvěru dolní komory. "Nechceme, aby se opakovala situace, kterou známe z období Rusnokovy vlády, která vládla bez důvěry a přitom přijímala poměrně závažná rozhodnutí," uvedl Fiala s odkazem na kabinet Jiřího Rusnoka, který zhruba půl roku fungoval, aniž by získal důvěru poslanců.

Kabinet by se podle ODS měl bez důvěry zdržet kroků nad rámec běžné správy jednotlivých ministerstev. "Vyzveme také vládu, aby nečinila žádné nevynucené personální změny, zejména v bezpečnostních a zpravodajských službách," řekl Fiala. Kromě usnesení navrhne ODS i předpis, který by vládu bez důvěry nebo v demisi výrazně omezil.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury na zákonu pracují právníci strany. "Takový předpis se nedá udělat za týden, navíc z opozičních lavic. Proto přistupujeme na dva kroky - nejdřív usnesení, kde vyzveme vládu, aby držela politickou kulturu. A druhá věc, že připravíme ten legislativní návrh," vysvětlil.