Většina dodavatelů energií radí lidem zafixovat nynější ceny

Topná sezóna je v plném proudu

Topná sezóna je v plném proudu Zdroj: Profimedia

Většina dodavatelů elektřiny a plynu nabádá zákazníky k zafixování cen energií na současné výši po dobu několika let. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK. Firmy argumentují především aktuálním růstem velkoobchodních cen energií na burzách, který má dříve nebo později ovlivnit ceny pro konečné zákazníky.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2018 je nyní kolem 38 eur (969 Kč) za megawatthodinu (MWh), meziroční růst je více než třetinový. Roste i cena plynu, která od července stoupla skoro o 17 procent na téměř 19 eur (484 Kč) za MWh. Podle odhadů Energetického regulačního úřadu vzrostou příští rok domácnostem náklady na energie v řádu stokorun za rok.

„Fixace u elektřiny podle nás smysl dává. Zákazník si tak pojistí to, že bude odebírat elektřinu za nízkou cenu i v budoucnu a nepřekvapí ho náhlé pohyby cen, ke kterým může dojít. Ceny elektřiny, které dodavatelé nyní nabízejí, jsou historicky nízké a i podle analytiků lze očekávat v příštích měsících zdražování,“ řekl ČTK mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Firma se podle něj snaží přes růst cen na burzách nezvyšovat ceny pro spotřebitele tak dlouho, jak to bude možné. „Pokud by v příštím roce došlo k úpravě ceníků, šlo by jen o mírné zvýšení,“ dodal. Další z dodavatelů, E.ON, už minulý týden oznámil, že v závislosti na konkrétním produktu zdraží pro příští rok elektřinu zhruba o čtyři procenta.

Fixaci cen doporučují zákazníkům i Pražská energetika a Pražská plynárenská, a to přesto, že od Nového roku ceny zatím měnit nebudou. „Konkurenční boj o zákazníky zatím udržuje ceny energií na nezměněných úrovních, i když podle vývoje nákupních cen by již mělo dojít k jejich zvýšení pro konečné zákazníky,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Alternativní dodavatelé ohledně fixace cen jednotní nejsou. Krok se může vyplatit například podle Bohemia Energy, Centropol Energy nebo EP Energy Trading. Firmy ale upozorňují, že to platí pouze pro případ, že ceny energií dále porostou. „Což nemusí být pravdou. Spíše doporučujeme orientovat se na ty produkty, které kopírují ceny energetických komodit na světových trzích. Tyto produkty garantují zákazníkům dlouhodobě nejférovější ceny,“ uvedl mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil.

Ponechání současné výše cen po několik let pak není řešením podle firmy MND. „MND hlídá ceny za své zákazníky tak, aby pro ně byly výhodné dlouhodobě. Proto obecně fixaci cen ani smluv na několik let našim zákazníkům nedoporučujeme,“ sdělila mluvčí společnosti Dana Dvořáková.

Fixaci cen zpravidla nedoporučuje ani analytik ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. Připustil, že v současné situaci se však fixace u elektřiny kvůli nárůstu cen na burzách vyplatit může. „V každém případě by si ale zákazník měl pečlivě přečíst, zda nepodepisuje kromě nízké ceny i neúměrnou sankci za předčasné ukončení smlouvy,“ řekl už dříve ČTK.