Získat hypotéku je stále náročnější, poskytovatelé více hledí na výši příjmu

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
4
Fotogalerie

Pětina poskytovatelů půjček na bydlení během druhého čtvrtletí zpřísnila jejich schvalování s ohledem na výši výdělku zájemce.

Pro získání stejně vysoké hypotéky požadují banky od zájemců doklad o stále vyšších výdělcích. Tvrdí to průzkum ČBA mezi hlavními hráči byznysu. Pětina trhu podle něho zpřísnila procesy schvalování úvěrů s ohledem na příjmy žadatelů, letní měsíce mají tento trend ještě prohloubit. Důvodem je tlak ze směru legislativy i České národní banky.

„Finanční domy v posledních měsících a týdnech reagují na doporučení ČNB a také na připravovanou novelu zákona o ČNB tvrdším posouzením bonity při žádosti, ale i vyššími požadavky na zajištění úvěru,“ říká analytička Partners Lucie Drásalová. ČNB už dříve avizovala, že považuje za rizikové půjčky převyšující osminásobek ročního příjmu žadatele.

Zájemce o hypotéku s průměrným českým příjmem na hranici 28 tisíc korun by tak dosáhl maximálně na úvěr ve výši zhruba 2,7 milionu korun. „Už počátkem roku jsme k některým změnám přistoupili v souvislosti se zákonem o spotřebitelském úvěru a dílčí změny nevylučujeme ani v příštích měsících,“ uvádí Eva Beránková z Českomoravské stavební spořitelny.

Od loňského prosince platný zákon nařídil bankám důkladněji posuzovat schopnost splácet půjčku. „Během prvního pololetí jsme přistoupili k určitým úpravám,“ dodává i Jiří Janeček ze stavební spořitelny Wüstenrot.

Zastropování výše hypoték je součástí návrhu novely zákona o ČNB. Zatímco nyní může banka vydávat jen doporučení, nově by mohla finančním ústavům maximální výši hypotéky nařídit. O zákonu budou rozhodovat poslanci po říjnových parlamentních volbách.