Minimální mzda vzrostla na 13 350 korun, spolu s ní i zaručená mzda a mnoho dalšího

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Školka
Dvouleté děti ve školkách
Důchod
Peníze
7
Fotogalerie

Navýšení se dotkne se přibližně 150 tisíc lidí. Spolu s minimální mzdou se zvedne i zaručená mzda, tedy nejnižší možný výdělek, na který má zaměstnanec nárok podle své odbornosti a složitosti práce.

Zvýšení zaručené mzdy se pohybuje mezi 1 150 a 2 300 korunami měsíčně. Změna ovlivní také výši některých daňových slev, záloh na zdravotní pojištění či limit pro zdanění důchodů, které se odvozují právě od výše minimální mzdy.

Růst se týká i zaručené mzdy, kterou v roce 2007 zavedl zákoník práce jako nejnižší možný výdělek pro zaměstnance, jejichž mzda není sjednána v kolektivní smlouvě, a pro zaměstnance ve veřejných službách, veřejné správě a ve státní službě. Zaručená mzda se vyplácí v osmi stupních:

  1. Pomocnice v kuchyni, šička, skladník – manipulace s předměty do 15 kg, pomocník v obchodě, uklízečka, doručovatel zásilek a další nekvalifikované práce. 1. a 2. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.
    Minimální mzda se zvyšuje o 1 150 korun na 13 350 korun.

  2. Řemeslník nebo dělník na stavbě, skladník – manipulace s předměty nad 15 kg, popelář či sanitář, trafikant, domovník či školník a ochranka objektů, řidič osobních aut, kuchař jednoduchých jídel, pokojská, kontrolor a třídič v balírnách, obsluha balicích linek apod. 3. a 4. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.
    Minimální mzda se zvyšuje o 1 240 na 14 740 korun.

  3. Zedník či klempíř, instalatér a topenář – jednodušší práce, opravář elektrických či tepelných spotřebičů, holič a kadeřník, prodavač, kuchař – běžné druhy teplých jídel, pokladní, číšník či barman, pracovník na počítači – databáze, tabulky apod., účetní, fakturant – jednodušší práce, automechanik, strojvedoucí metra, řidič aut nad 9 míst nebo nad 3,5 t, ošetřovatel, zubní instrumentář, řezník na jatkách apod. 5. a 6. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.
    Minimální mzda se zvyšuje o 1 380 na 16 280 korun.

  4. Zdravotní sestra všeobecná, porodní asistentka, instalatér, topenář – složitější práce, průvodce – tlumočník, organizátor, jednání se zahraničními partnery, účetní – veškerá agenda kolem mezd, údržbář jednodušších zařízení a staveb, kuchař specialista – náročné menu, krejčí v modelové a zakázkové výrobě, automechanik – diagnostika a odstranění závad na elektronice, strojvedoucí na vedlejších tratích apod. 7. a 8. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.
    Minimální mzda se zvyšuje o 1 570 na 17 970 korun.

  5. Řidič autobusu pro víc než 16 osob, mistr, dispečer, záchranář, personální a mzdový účetní – zajišťování agendy, průzkumník trhu, daňový expert – jednání s finančním úřadem, kalkulace, správce rozsáhlého majetku, programátor, správce IT, podpora pro zaměstnance firem, učitel ve školce, instruktor v autoškole, projektant staveb nebo jednodušších sestav apod. 9. a 10. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.
    Minimální mzda se zvyšuje o 1 750 korun na 19 850 korun.

  6. Obchodní referent – mezinárodní obchodní vztahy, tvorba cen, organizace prodeje, programátor (vývoj, návrh systémových komponent) a správce sítě (náročnější úkoly), tvůrce koncepce IT systémů, samostatný projektant rozsáhlých a náročných staveb apod. 11. a 12. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.
    Minimální mzda se zvyšuje o 1 900 na 21 900 korun.

  7. Finanční expert, expert na marketing, expert IT, programátor – vývoj nových programů a systémů, vyučují na VŠ, lékař, zubař, farmaceut apod. 13. a 14. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.
    Minimální mzda se zvyšuje o 2 080 na 24 180 korun.

  8. Finanční a obchodní ředitel, makléř na finančním a kapitálovém trhu, náročné tvůrčí systémové práce apod. 15. a 16. platová třída zaměstnanců ve veřejné sféře.
    Minimální mzda se zvyšuje o 2 300 korun na 26 700 korun.

Zvýšení minimální mzdy se dotkne nejen zaměstnanců, ale také dalších skupin obyvatelstva, například rodičů malých dětí, důchodců, osob bez zdanitelných příjmů nebo nezaměstnaných vedených v evidenci úřadu práce.

Z minimální mzdy se vypočítává i minimální výše zálohy na zdravotní pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů. Do této kategorie patří ti, kteří po celý kalendářní měsíc nemají příjmy ze zaměstnání ani ze samostatné výdělečné činnosti a není za ně plátcem pojistného stát.

Dále se od minimální mzdy odvíjí také maximální možná výše výdělku, kterým si mohou přivydělat osoby vedené na úřadu práce. Pokud uchazeč o zaměstnání nepobírá podporu v nezaměstnanosti, může si přilepšit v tzv. nekolidujícím zaměstnání. To musí být sjednáno buď na základě pracovní smlouvy, nebo dohody o pracovní činnosti a měsíční odměna za něj nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy, tedy 6 675 korun.

Osobám, které pobírají starobní, pozůstalostní nebo invalidní důchod, se pak v souvislosti s navýšením minimální mzdy zvedne limit pro osvobození důchodu od daně z příjmu, a to na 36násobek minimální mzdy. Na tento limit nicméně většina českých důchodců vzhledem k aktuální výši důchodů nedosáhne.

Co se ještě zvýší s minimální mzdou?

  • maximální výše daňové slevy za umístění dítěte do školky, tzv. školkovné → 13 350 korun (hodnota minimální mzdy)
  • hranice ročních příjmů pro vznik nároku na daňový bonus na dítě → 80 100 korun (šestinásobek minimální mzdy)
  • minimální zálohy na zdravotní pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů a pro lidi, kteří pracují na částečný úvazek a mají méně než měsíční minimální mzdu → 1 803 korun (13,5 procenta z minimální mzdy)
  • přivýdělek v tzv. nekolidujícím zaměstnání při evidenci u úřadu práce → 6 675 korun (polovina minimální mzdy)
  • limit pro osvobození důchodu od daně z příjmů → 480 600 korun (36násobek minimální mzdy)

Kam se dostalo rychlé zvyšování minimální mzdy v Česku? Podívejte se na její vývoj a srovnání se zahraničím. Více zde >>>