Důchody vzrostou jen o 400 korun, skokový růst cen benzinu i nafty, PPF se prodražila investice

Co vám neuteklo

Co vám neuteklo Zdroj: E15

  • Důchody vzrostou jen o čtyři stovky, předčasné penze stát oseká. Začnou platit i další omezení
  • Drahý špás s Monetou. Skupině PPF se prodražila bankovní investice, důvodů zmizet je více
  • Benzin i nafta kvůli dani skokově podraží, varuje šéf Tank Ono Ondra

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v E15 psali.

Důchody vzrostou jen o čtyři stovky, předčasné penze stát oseká. Začnou platit i další omezení

Pouze o polovinu oproti letošku vzrostou od ledna průměrné důchody. Předpokládá to ministerstvo financí v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Zatímco letos v lednu dostali penzisté přidáno v průměru o 825 korun, na začátku příštího roku si polepší zhruba o čtyři stovky. Odhadovaná částka je poloviční také ve srovnání s červnovou mimořádnou valorizací, kdy se průměrný starobní důchod zvýšil o 755 korun. Nyní činí 20 216 korun, od ledna má podle odhadu rezortu financí stoupnout na 20 630 korun.

Drahý špás s Monetou. Skupině PPF se prodražila bankovní investice, důvodů zmizet je více

Skupině PPF se prodražuje investice do akcií Moneta Money Bank. Bezmála třicetiprocentní podíl skupina kupovala přede dvěma lety na úvěr, mezitím ovšem dramaticky vzrostly úrokové sazby a významně zdražily financování této transakce. Zatímco v roce 2021 zaplatila PPF na úrocích z této půjčky kolem 220 milionů korun, loni už to byly bezmála tři čtvrtě miliardy. Podle znalců jde spolu s „utopenými“ miliardami kapitálu PPF v Monetě o další faktor, který může urychlit vyjednávání o případném prodeji podílu v bance. Tuto transakci připustil v červnu šéf PPF Jiří Šmejc.

Benzin i nafta kvůli dani skokově podraží, varuje šéf Tank Ono Ondra

Němci, Rakušané i Poláci jezdí nakupovat pohonné hmoty přes hranice do Česka, kde zaplatí výrazně méně než u sebe doma. Cenové eldorádo ale pomalu končí. Ceny na burzách znovu nabírají pro prázdniny typický růstový kurz, především ale česká vláda chystá zvýšení spotřební daně na naftu. Schválí-li úpravu Senát a prezident, řidiči si připlatí. „Očekávám skokové zvýšení cen o dvě koruny,“ říká Jiří Ondra, spolumajitel rodinné sítě více než čtyřiceti benzinek Tank Ono vyhlášené nízkými cenami.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Investice (2. díl) • E15

Summit NATO ve Vilniusu: Země G7 slíbily Ukrajině dlouhodobou podporu

Na konci dvoudenního summitu NATO ve Vilniusu britský premiér Rishi Sunak prohlásil, že Severoatlantická aliance udělala „značný pokrok“ v poskytování podpory Ukrajině. Členské státy v Litvě oznámily nové balíčky vojenské pomoci a dohodu o změně budoucího procesu členství v alianci. Skupina G7 také představila dlouhodobé bezpečnostní záruky pro Ukrajinu. Přesto Ukrajina neobdržela pozvánku ke členství v NATO. Důležitým tématem byly i obranné rozpočty členů.

Komentář Dominika Stroukala: Celý svět by mohl používat jedny peníze. Bankéři oprašují 80 let starý nápad

Digitální euro je na spadnutí. Evropská centrální banka na něm intenzivně pracuje a na veřejnost se dostaly už i první podrobnosti celého projektu. V ničem příliš nepřekvapily, snad jen v důrazu, který byl kladen na vytvoření levné a bezpečné alternativy karetním společnostem. Mezinárodní měnový fond by ale chtěl jít ještě o něco dál a představit celosvětově přijímané digitální peníze centrálních bank. Po 80 letech se tak může vyplnit plán na vytvoření jedné společné planetární měny.

EasyJet ruší 1700 letů. Bojí se problémů s řízením letového provozu nad Evropou

Britské nízkonákladové aerolinky easyJet v létě zruší 1700 letů, což ovlivní desetitisíce cestujících, kteří možná budou muset přehodnotit své plány na dovolenou, píše Guardian. Podle agentury Reuters jde dokonce o 180 tisíc lidí. Důvodem jsou obavy z problémů v řízení letové dopravy v Evropě, které společnost letos v létě očekává. Varovala před tím i Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol.

Firmy pochopily, že zastavit výrobu je dražší než postavit továrnu v Evropě, říká Milan Kratina

Investorská společnost Accolade aktuálně v Karlovarském kraji financuje stavbu tří budov, jejichž hodnota má dosáhnout téměř devíti miliard korun. Ve výstavbě je například logistická hala u Chebu pro e-shop švédského módního řetězce H&M, která bude největší v Česku. Accolade investuje do výstavby hal, jež pak už pronajaté zpravidla končí v jejím fondu. Své peníze společnosti svěřily už tisíce investorů. „V posledních šesti měsících je poptávka hlavně po výrobních prostorech. Cesta Evropy za soběstačností začala, což znamená, že bude více výrobních prostor a více prostor skladových,“ říká zakladatel a poloviční vlastník Accolade a také jeden z nejbohatších Čechů Milan Kratina.

Firmy si neomezenou dovolenou pochvalují, ke dvaceti dnům volna se vracet nechtějí

V Česku se již několik let drží jeden z nejvýsostnějších benefitů – placená neomezená dovolená. Zaměstnanci jsou ve firmách, které takovou výhodu nabízejí, údajně spokojenější a loajálnější. Nedochází přitom ani ke zneužívání, v průměru si pracovníci vyberou volna stejně, jako je zákonem daných dvacet dní. Některé podniky jdou dokonce dál a „neomezené volno“ je pro ně jen přestupní stanicí ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu.

Slovenský procesor má po letitém zpoždění a sabotáži jít do výroby. Dostal stovky milionů z EU

Slovenský startup Tachyum tvrdí, že konečně pokročil do jedné z finálních fází vývoje revolučního procesoru Prodigy. Ten má dle odvážných prohlášení výkonem předčit modely firem Intel a Nvidia a zároveň výrazně snížit spotřebu elektřiny. Tachyum vydání odkládá už zhruba tři roky, mimo jiné kvůli údajné sabotáži. Firma také získá finanční podporu od Evropské komise.