Hypoteční šok může už brzy na trh vyplavit byty, Hello bank! se loučí, Vasky koupila Botas

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: E15 / grafika

Nadace rodiny Kellnerovy dá 500 milionů korun na vybudování a provoz výzkumného a diagnostického onkologického centra ve Fakultní nemocnici Motol.
2
Fotogalerie
  • Udržet investiční byt financovaný hypotékou se letos pro spoustu českých domácností může ukázat jako příliš velký luxus. Zhruba na stovku tisíc z nich dolehne úrokový náraz vyvolaný refixací hypoték.
  • Hello bank!, pobočka největší francouzské banky BNP Paribas Personal Finance, postupně ukončuje své aktivity na českém trhu.
  • Zlínská obuvnická firma Vasky koupila značku Botas, která je od letoška v likvidaci. 

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v E15 psali.

Na sto tisíc hypoték čeká úrokový šok. Část dlužníků pustí své investiční byty

Udržet investiční byt financovaný hypotékou se letos pro spoustu českých domácností může ukázat jako příliš velký luxus. Zhruba na stovku tisíc z nich dolehne úrokový náraz vyvolaný refixací hypoték. Ty byly většinou pořízeny v roce 2018, kdy sílil fenomén nákupu investičních bytů a hypoteční sazby byly oproti současnosti třeba jen třetinové. Kombinace drahého úvěru a rostoucích životních nákladů může přimět část majitelů nejen investičních bytů k prodeji. 

Hello bank! se stahuje z českého trhu. Její klienty chce převzít Česká spořitelna

Hello bank!, pobočka největší francouzské banky BNP Paribas Personal Finance, postupně ukončuje své aktivity na českém trhu. Od pondělí přestává poskytovat novým klientům veškeré produkty. Hello bank! to uvedla na svých webových stránkách. Podle dvou zdrojů E15 z bankovních kruhů chce aktiva a klienty Hello bank! převzít Česká spořitelna.

Vasky koupily padlého konkurenta Botas. Výrobu přesunou a ve Skutči plánují rozjet šicí dílnu

Zlínská obuvnická firma Vasky koupila značku Botas, která je od letoška v likvidaci. Společnost Vasky, která na nákup svého konkurenta vybrala peníze prostřednictvím slev, koupila pouze ochrannou známku Botas a veškeré výrobní zařízení, aby mohla ihned navázat na předchozí výrobu.

VIDEO: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i o snížení cen 

Video placeholde
Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen

Velká reality show Marka Dospivy přerostla trh. Penta chystá těžký kalibr pro výpad na Západ

Mluvili jsme s miliardářem Markem Dospivou a jeho čtyřmi klíčovými manažery přes nemovitosti o budoucnosti realitního byznysu investiční skupiny Penta Investments a o tom, jak se jí podařilo v tomto odvětví na rozdíl od jiných investorů tak rychle uspět. Penta si podmanila Prahu, získala silné partnery a chystá těžký kalibr pro expanzi na Západ.

Proč bychom měli být tak naivní? Evropa chce po Tchaj-wanu továrnu na čipy, ten se ale brání

Tchajwanský kolos TSMC, který vyrábí vysoce pokročilé čipy pro Apple a další společnosti, zvažuje výstavbu továrny v německých Drážďanech kousek od českých hranic. Jak ale E15 zjistila během návštěvy Tchaj-wanu, touhy evropských politiků narážejí na odpor a řadu komplikací.

Jeden prodaný byt za den na celé Brno. Tamním developerům padl byznys o 60 procent

Celkem 108 bytů se podařilo prodat developerům v Brně za první tři měsíce letošního roku. Podle dat developerské společnosti Trikaya se jedná meziročně o šedesátiprocentní propad. Trh s novými byty v Brně zamrzl v loňském roce v návaznosti na rapidní růst úrokových sazeb hypoték. V průměru se tam teď prodává jeden nový byt za den.

Proč Kellnerova rodina podává žalobu na Aljašce? Tragická nehoda v otázkách a odpovědích

Vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová se prostřednictvím žaloby domáhá toho, aby soud na Aljašce prošetřil okolnosti tragické smrti miliardáře a dalších čtyř lidí při nehodě vrtulníku přede dvěma lety. Co dosud o tragédii víme? Kdo podle žaloby pochybil? Na co poukazují ostatní pozůstalí obětí nehody? Přečtěte si náš přehled.

Škoda Auto zvyšuje mzdy o desetinu a rozdává vysoké odměny. Firmy stále častěji volí benefity

„Dlouhý vyjednávací maraton“ skončil v největší české firmě Škoda Auto a vrcholí i v dalších podnicích. Zaměstnavatelé, kteří si to mohou dovolit, zaměstnance často přeplácejí, aby se vyhnuli ještě nákladnějšímu hledání náhrad – nejčastěji zvyšují mzdy v rozmezí od pěti do deseti procent. Podstatně významnější roli nyní sehrávají také zaměstnanecké benefity.

Komárkova MND v tichosti buduje divizi nové energetiky. V Česku má první elektrárny

Energetická společnost MND začala stavět novou, plnohodnotnou větev svého podnikání. Od roku 2021 se soustřeďuje na rozvoj obnovitelných zdrojů a letos do tohoto segmentu vstoupila v Česku. Na svůj nový byznys vyčleňuje nejméně 200 milionů korun ročně, řekla E15 Jana Hamršmídová, ředitelka divize Energy MND zaměřené na rozvoj nových zdrojů.

Hotovo. Česká spořitelna získala úvěry padlé Sberbank, obří obchod je vypořádán

Gigantická bankovní transakce je završena. Jednačtyřicetimiliardový obchod spočívající v převzetí úvěrového porftolia padlé Sberbank Českou spořitelnou je vypořádán. E15 to potvrdily dva nezávislé zdroje z bankovních kruhů. Prodej rozhodujícího balíku aktiv padlé banky historicky v ruském vlastnictví tak trval od vyhlášení úpadku zhruba sedm měsíců. Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Dokončit transakci umožnilo primárně dořešení právních sporů Sberbank CZ s věřiteli. Právě čistý právní stůl byl pro Českou spořitelnu podmínkou uzavření obchodu. 

Rodinná nadace pošle půl miliardy na stavbu onkologického centra

Nadace The Kellner Family Foundation poskytne dar ve výši 500 milionů korun na vybudování Vědeckého a diagnostického onkologického centra. Rodinná nadace uzavřela smlouvu s Fakultní nemocnicí v Motole a ministerstvem zdravotnictví. Na stavbu výzkumného pracoviště bude poskytnuto 300 milionů. Zbytek peněz je určený na podporu vědecké činnosti. Nadace rodiny Kellnerovy dá 500 milionů korun na vybudování a provoz výzkumného a diagnostického onkologického centra ve Fakultní nemocnici Motol.Nadace rodiny Kellnerovy dá 500 milionů korun na vybudování a provoz výzkumného a diagnostického onkologického centra ve Fakultní nemocnici Motol.|Twitter